skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ziemniaki z warzywami i mięsem? Przygotuj produkty według listy. Mięso do przepisu możesz wziąć dowolne według własnego gustu, pamiętaj tylko, że czas gotowania się zmieni. Na przykład kurczak będzie gotowy wiele razy szybciej niż wołowina. Tym razem wzięłam wieprzowinę. Pomidory można wziąć zwykłe lub wiśniowe, a także zastąpić je pomidorami we własnym soku lub koncentracie pomidorowym.
Krok 2:
Opłucz i osusz mięso. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki o tej samej wielkości.
Krok 3:
Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę i umyj w czystej zimnej wodzie.
Krok 4:
Ziemniaki z mięsem można gotować na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami, w grubościennej patelni lub w kotle. Wlej więc niewielką ilość oleju roślinnego do rondla i dobrze podgrzej na silnym płomieniu. Wyślij wieprzowinę do smażenia. Gotuj, aż się zrumieni i nie zapomnij wymieszać, w przeciwnym razie mięso się przypali. Dodaj trochę wody, aby nie całkowicie zakryła kawałki. Na małym ogniu dusić pod przykryciem przez około 20-30 minut.
Krok 5:
Pokrój marchewki w cienkie kostki lub zetrzyj na tarce z dużymi zębami. Posiekaj cebulę arbitralnie. Wyślij warzywa do mięsa.
Krok 6:
Pokrój ziemniaki w kostkę lub kostki, jak zwykle. Pokrój pomidory w plasterki lub zmiażdż widelcem, aż będą puree. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów, Zwykle tego nie robię. Dodaj ziemniaki i pomidory do garnka.
Krok 7:
Sól i pieprz do smaku, dodaj ulubione przyprawy. Dodaj wodę, aby praktycznie przykryła ziemniaki. Ilość płynu może być dowolna w zależności od tego, jak gęste lub płynne danie chcesz skończyć. Wszystko wymieszaj. Po ugotowaniu na dużym ogniu zmniejsz kuchenkę do umiarkowanego i gotuj ziemniaki do miękkości (około 20-30 minut).
Krok 8:
Pięć minut przed końcem gotowania weź niewielką ilość bulionu z garnka (1-2 chochle), lekko ostudź, dodaj mąkę i wstrząśnij trzepaczką, aby nie było grudek. Jeśli w ziemniakach jest mało bulionu, użyj zwykłej ciepłej wody.
Krok 9:
Wlej bulion z powrotem do garnka i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć patelnię z ognia.
Krok 10:
Pozostaw gotowe danie na chwilę i podawaj. Zaoferuj każdemu na talerzu świeże warzywa, drobno posiekane.
Krok 8 można pominąć do woli.
podawaj gotowe ziemniaki z mięsem wyłącznie na gorąco. Zaproponuj jej różne pikle i sałatki.
smacznego!
W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g