duszona kapusta z dynią i marchewką

proste, łatwe, wegetariańskie danie lub pyszny dodatek warzywny! Duszona kapusta z dynią i marchewką to świetne, wszechstronne danie. Po pierwsze, można go podawać jako lekki dodatek warzywny do mięsa, kurczaka lub ryb. Po drugie, to danie z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom lub tymczasowo odmawiającym jedzenia pochodzenia zwierzęcego, poszczącym, tym, którzy przestrzegają diety lub po prostu podążają za swoją figurą. Gotowane na parze warzywa są proste i szybkie, składniki są dostępne, a latem jest to prawdziwy magazyn witamin i przydatnych pierwiastków śladowych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 9-15 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
68 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszoną kapustę z dynią i marchewką? Przygotuj składniki. Standardowy zestaw warzyw można uzupełnić ulubionymi przyprawami i ziołami. Oczywiście danie będzie smaczniejsze ze świeżych i młodych warzyw. Ale jeśli sezon świeżych warzyw jeszcze nie nadszedł, to na przykład dynia może być użyta zamrożona, już pokrojona w kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz białą kapustę z górnych liści i pokrój na małe kawałki, możesz posiekać w paski, jak chcesz. Dla dużej rodziny może odejść Cała główka kapusty, więc łodyga musi zostać usunięta, w przeciwnym razie nada potrawie gorycz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebula poprawi smak potrawy, więc dodaj ją również. Cebulę obrać i drobno posiekać. Jeśli jest niebieska cebula, możesz jej użyć, jest słodsza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni lub głębokiej patelni włóż posiekaną białą kapustę i marchewkę, zalej ją czystą przefiltrowaną wodą, aby zakryła zawartość patelni o kilka centymetrów. Przykryj patelnię pokrywką i podgrzej, gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj dynię i cebulę do warzyw na patelni, wymieszaj. Dodaj przyprawy do smaku, możesz ograniczyć się do soli i czarnego pieprzu, aby cieszyć się wyłącznie smakiem warzyw w gotowym naczyniu lub dodać dowolne przyprawy do swoich upodobań. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę z patelni, jeśli nadal jest dużo płynu, wymieszaj i gotuj warzywa bez przykrycia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy bulion prawie cały odparuje, zdejmij patelnię z ognia, nie spuszczaj resztek bulionu, pozostaw na patelni. Ułóż duszoną kapustę z dynią i marchewką na talerzach, polewając trochę bulionem z patelni. Posyp potrawę posiekaną świeżą natką pietruszki i koperkiem, warzywa nadadzą przyjemny smak i aromat. Ponadto, jeśli chcesz, możesz podać śmietanę, majonez lub dowolny sos do warzyw lub podać jako dodatek do mięsa. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy