duszony filet z kurczaka

duszony filet z kurczaka w śmietanie i ze śliwkami. Intrygujące, prawda? ;). Niesamowite danie. Uwielbiamy gotować na puree ziemniaczanym na śmietanie. Wszystko jest takie mleczne, a mięso po prostu rozpływa się w ustach. Suszone śliwki dodają pikantnych, słodko-kwaśnych nut. Szczególnie lubią dzieci - bez dodatku z krzeseł nie wstają!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 15 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 23 % 7 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

jak zrobić duszony filet z kurczaka?

1. Filety umyć, pokroić na kawałki 2x3 cm.
2. Obierz cebulę, drobno posiekaj.
3. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu, dodaj połowę Curry. Dosłownie przez 15-30 sekund intensywnie mieszaj przyprawy w oleju.
4. Dodaj kurczaka i cebulę, smaż na lekko rumiany kolor.
5. Dodaj suszone śliwki, drugą połowę curry, sól i mielony pieprz. Smaż i upewnij się, że kurczak trochę się zrumieni.
6. Wlej 200 ml śmietany. Dodaj ziarna pieprzu, wymieszaj. Lekko zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i poczekaj, aż się zagotuje.
7. Gdy się zagotuje, ponownie wymieszaj. A jeśli to konieczne, dodaj pozostałą śmietanę. Mięso na tym etapie powinno być zanurzone w śmietanie co najmniej 2/3.
8. Gotuj pod pokrywką na minimalnym ogniu przez kolejne 20 minut.
9. Podawać na gorąco, ale przed podaniem odstawić pod przykryciem przez kolejne 5-10 minut.

smacznego!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g

Podobne przepisy