mintaj duszony w mleku na patelni

duszony mintaj z pysznym nadzieniem-polizasz palce! Mintaj przygotowany według tego przepisu okazuje się niezwykle delikatny i soczysty. Po skosztowaniu tego dania inaczej spojrzysz na rybę, która zaskoczy Cię swoim doskonałym smakiem. Płynny sos będzie bardzo przydatny i nadaje się do każdego przystawki, zwłaszcza do tłuczonych ziemniaków i ryżu, które w zasadzie są bardzo odpowiednie do dań rybnych.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 72 % 13 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 11 % 2 g
87 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mintaja rozmrażamy, myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia, można do tego użyć ręczników papierowych. Pokrój rybę na małe kawałki, biorąc pod uwagę, że będziemy musieli napełnić je mlekiem i nie powinny wyglądać. Oznacza to, że tnij je cieńsze. Włóż do talerza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól rybną i dodaj przyprawę, ja użyłam mielonego kardamonu - dobrze pasuje do dań rybnych. Możesz również użyć przypraw według własnego uznania. Wlej mąkę do głębokiej miski i obficie zwiń w niej kawałki ryby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Rozłóż rybę w jednej warstwie i smaż na dużym ogniu przez 5-7 minut z jednej strony, aż powstanie złoty kolor. Aby usunąć specyficzny zapach (jeśli istnieje), umieść obrane surowe ziemniaki, pokrojone w plastry na patelni, a następnie usuń.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia ryby obierz i pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp cebulę rybą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć rybę na drugą stronę, starając się, aby cebula znalazła się między kawałkami, a nie pod nią, aby się usmażyła. Smaż przez kolejne 5-7 minut, zmniejsz nieco ogień, aby cebula się nie przypaliła. W tym czasie cebulę można delikatnie mieszać widelcem, aby równomiernie się zgasła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj nadzienie. Jedną łyżkę mąki smażymy na suchej patelni przez 5 minut, mieszając łyżką. Wlej mąkę do głębokiej miski i wlej najpierw niewielką ilość mleka (1 łyżkę stołową), aby nie było grudek. Wymieszaj trzepaczką i stopniowo mieszając wlej resztę mleka. Wziąłem mleko o zawartości tłuszczu 2,5%, najważniejsze jest to, że jest świeże i nie zwija się.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij rybę sosem mlecznym, aby pokrył ją jak najwięcej. Możesz dodać trochę wody, jeśli nie ma wystarczającej ilości mleka. Dodaj sól i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować na wolnym ogniu przez 7-10 minut. Ten czas będzie wystarczający. Mintaj w mleku jest gotowy. Kiedy go podajesz, sos można wlać osobno-okazuje się bardzo smaczny.

mintaj duszony w mleku na patelni to zdrowe i satysfakcjonujące danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy