skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mintaja rozmrażamy, myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia, można do tego użyć ręczników papierowych. Pokrój rybę na małe kawałki, biorąc pod uwagę, że będziemy musieli napełnić je mlekiem i nie powinny wyglądać. Oznacza to, że tnij je cieńsze. Włóż do talerza.
Krok 2:
Sól rybną i dodaj przyprawę, ja użyłam mielonego kardamonu - dobrze pasuje do dań rybnych. Możesz również użyć przypraw według własnego uznania. Wlej mąkę do głębokiej miski i obficie zwiń w niej kawałki ryby.
Krok 3:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Rozłóż rybę w jednej warstwie i smaż na dużym ogniu przez 5-7 minut z jednej strony, aż powstanie złoty kolor. Aby usunąć specyficzny zapach (jeśli istnieje), umieść obrane surowe ziemniaki, pokrojone w plastry na patelni, a następnie usuń.
Krok 4:
Podczas smażenia ryby obierz i pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
Krok 5:
Posyp cebulę rybą.
Krok 6:
Odwróć rybę na drugą stronę, starając się, aby cebula znalazła się między kawałkami, a nie pod nią, aby się usmażyła. Smaż przez kolejne 5-7 minut, zmniejsz nieco ogień, aby cebula się nie przypaliła. W tym czasie cebulę można delikatnie mieszać widelcem, aby równomiernie się zgasła.
Krok 7:
Przygotuj nadzienie. Jedną łyżkę mąki smażymy na suchej patelni przez 5 minut, mieszając łyżką. Wlej mąkę do głębokiej miski i wlej najpierw niewielką ilość mleka (1 łyżkę stołową), aby nie było grudek. Wymieszaj trzepaczką i stopniowo mieszając wlej resztę mleka. Wziąłem mleko o zawartości tłuszczu 2,5%, najważniejsze jest to, że jest świeże i nie zwija się.
Krok 8:
Napełnij rybę sosem mlecznym, aby pokrył ją jak najwięcej. Możesz dodać trochę wody, jeśli nie ma wystarczającej ilości mleka. Dodaj sól i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować na wolnym ogniu przez 7-10 minut. Ten czas będzie wystarczający. Mintaj w mleku jest gotowy. Kiedy go podajesz, sos można wlać osobno-okazuje się bardzo smaczny.
mintaj duszony w mleku na patelni to zdrowe i satysfakcjonujące danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g