udka z kurczaka duszone

zdrowe i smaczne udka z aromatycznym sosem! Najlepsze jedzenie na wakacje. Takie duszone udka można podawać nie tylko drogiemu gościowi, ale także swoim najbliższym, gdy wszyscy są przy stole i wszyscy mają coś do powiedzenia. Niech każdy spróbuje tak pysznego obiadu!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 21 % 6 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól i pieprz mięso, pozostaw do marynowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jabłka, usuń środek i pokrój plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mięso do naczynia piekarnika z pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wodę i adjika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż czosnek równą warstwą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj kurczaka warstwą cebuli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż jabłka na cebuli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następna warstwa to suszone śliwki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij wszystko kwaśną śmietaną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp tartym serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj i wstaw do piekarnika na godzinę (180 stopni).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Aby sos był jednorodny-gotuj cały czas pod przykryciem. Aby mieć skórkę-przytrzymaj przez pół godziny pod pokrywką,a następnie otwórz.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy