duszone ziemniaki z filetem z kurczaka w garnku

tandem z kurczaka i ziemniaków w sam raz na lunch. To danie jest bardzo wygodne w przygotowaniu-po prostu dodajemy wszystkie produkty na przemian do garnka i to wszystko. Prawie jak w przypadku powolnej kuchenki. Ziemniaki duszone według tego przepisu są smaczne, satysfakcjonujące i pachnące.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 55 % 12 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 31 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz, umyj i pokrój ziemniaki w dużą kostkę. Zostawiamy w wodzie, aby nie ciemniała.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i posiekaj cebulę. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filet z kurczaka na kawałki średniej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej go na średnim ogniu. Rozłóż filet z kurczaka, sól i pieprz do smaku w oparciu o wyłącznie mięso, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć na dużym ogniu przez 3 minuty z każdej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż mieszając przez 3 minuty, nie zmniejszaj ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj marchewki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż przez 3 minuty mieszając na tym samym dużym ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ziemniaki do garnka, wlej gorącą wodę, aby nie całkowicie przykryła ziemniaki. Dodaj sól i mieszankę papryki do smaku-teraz musimy posolić ziemniaki i bulion.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Czekamy na zagotowanie wody, usuń pianę, zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Nie mieszałem ziemniaków, aby pozostały nienaruszone. Ostateczny czas gotowania zależy od odmiany ziemniaków, ale myślę, że ten czas i tak będzie wystarczający.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pod koniec gotowania wszystko wymieszaj, spróbuj soli i pieprzu-jeśli wszystko jest w porządku, zdejmij naczynie z ognia. Gotowe ziemniaki podczas serwowania można ozdobić świeżymi ziołami, takimi jak koperek lub pietruszka.

wolę jeść świeże potrawy ziemniaczane, ponieważ ziemniaki po schłodzeniu i ponownym podgrzaniu tracą smak, jak mi się wydaje. Dlatego przygotowywałem to danie w oparciu o moją rodzinę-dla 3 osób, aby następnego dnia nic nie pozostało. Polecam podawać to danie ze świeżymi warzywami w puszkach: przy okazji będzie sałatka z pomidorów ze słodką papryką i piklami lub inną konserwacją. Dodaj czosnek do tego dania: świeży lub w proszku. Następnym razem z pewnością dodam go dla dodatkowego smaku i aromatu - co Ci radzę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy