duszona gęś w kawałkach

Gęś! Duszony we własnym soku! A obok jabłka, SOS! Uwieść się! Kto nie lubi gęsi?! To od razu i z biegiem święta, przynajmniej Nowy Rok, a nawet coś poważniejszego i ważniejszego. Dziś zaoferuję ci duszoną gęś (w przeciwnym razie wszystko w piekarniku i w piekarniku) - z ciekawym sosem i słodką nutą. Tego jeszcze nie próbowałeś.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 17 g
tłuszcze 41 % 15 g
węglowodany 14 % 5 g
228 kcal
IG: 40 / 20 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj i pokrój na porcje gęsi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj dużą, suchą i czystą patelnię. Potrzebuje zimna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż mięso skórą do dołu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Postaw na ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gęś da tłuszcz i sok do duszenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj seler.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz marchewki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli Gęś gotuje się zbyt aktywnie - zmniejsz ogień. Będzie gotować przez 1,5-2 godziny, więc intensywny nie jest potrzebny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz i pokrój cebulę i umieść ją na patelni rozgrzanej olejem roślinnym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój marchewki dość cienko i wyślij do cebuli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój śledzie (jak nazywają szefowie kuchni-krewetki) i wyślij do cebuli z marchewką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj, mieszając, na małym ogniu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż masło do mięsa.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej część gęsiego tłuszczu do warzyw na sos.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Kiedy prawie cały tłuszcz z gęsi wyszedł, a skorupa się zarumieniła - odwróć go na drugą stronę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj trochę cynamonu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przygotuj jabłka. Aby to zrobić, umyj je i wytrzyj, odetnij spód, aby jabłka były bardziej stabilne.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Odetnij pokrywki, przydadzą się nam.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Usuń środek z jabłka. Wszystko bez nasion można wysłać do warzyw na sos.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zapytaj Gęś, jak się masz.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Włóż żurawinę do beczek z jabłkami.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Skrop miodem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dodaj cynamon.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Gdy warzywa na sos będą miękkie i lekko karmelowe, Dodaj do nich wino.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Przykryj jabłka pokrywkami i przenieś je na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Gotują przez 12 minut, musisz je ugotować przed podaniem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wszystko jest prawie gotowe i pachnie bardzo smacznie. W tym procesie sól i pieprz Gęś. Umieść jabłka do pieczenia w temperaturze 180-200 stopni przez 12 minut.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    W przypadku sosu posmaruj ananasa.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Usuń włóknisty środek i pokrój soczysty miąższ w kostkę.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Do miski blendera przełóż cebulę z marchewką i selerem.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Dodaj ananasa.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Dodaj liście mięty i trochę wina.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Ubij wszystko blenderem.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Dodaj odrobinę cukru do smaku i sok z cytryny.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Na patelni opiekaj orzechy laskowe, aż będą pachnące.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Wytnij 2 ładne plasterki cytryny i wybierz miętę do podania.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Gęś jest gotowa. Wskaźnik - całe mięso łatwo oddziela się od kości.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Jabłka też są gotowe.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Rozłóż sos na półmisku.

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    Ułóż w nim duszoną Gęś.

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    Rozłóż jabłka.

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    Ładnie połóż cytrynę i miętę na talerzu.

  42. Krok 42:

    Krok 42.

    Dodaj żurawinę.

  43. Krok 43:

    Krok 43.

    Zmiażdż jabłka cukrem pudrem. Naprawdę niezwykłe jak na danie mięsne?!

  44. Krok 44:

    Krok 44.

    Oczyść i rozłóż orzechy laskowe. Można podawać.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy