skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Umyj i pokrój na porcje gęsi.
Krok 2:

Przygotuj dużą, suchą i czystą patelnię. Potrzebuje zimna.
Krok 3:

Połóż mięso skórą do dołu.
Krok 4:

Postaw na ogień.
Krok 5:

Gęś da tłuszcz i sok do duszenia.
Krok 6:

Umyj seler.
Krok 7:

Obierz marchewki.
Krok 8:

Jeśli Gęś gotuje się zbyt aktywnie - zmniejsz ogień. Będzie gotować przez 1,5-2 godziny, więc intensywny nie jest potrzebny.
Krok 9:

Obierz i pokrój cebulę i umieść ją na patelni rozgrzanej olejem roślinnym.
Krok 10:

Pokrój marchewki dość cienko i wyślij do cebuli.
Krok 11:

Pokrój śledzie (jak nazywają szefowie kuchni-krewetki) i wyślij do cebuli z marchewką.
Krok 12:

Gotuj, mieszając, na małym ogniu.
Krok 13:

Włóż masło do mięsa.
Krok 14:

Wlej część gęsiego tłuszczu do warzyw na sos.
Krok 15:

Kiedy prawie cały tłuszcz z gęsi wyszedł, a skorupa się zarumieniła - odwróć go na drugą stronę.
Krok 16:

Dodaj trochę cynamonu.
Krok 17:

Przygotuj jabłka. Aby to zrobić, umyj je i wytrzyj, odetnij spód, aby jabłka były bardziej stabilne.
Krok 18:

Odetnij pokrywki, przydadzą się nam.
Krok 19:

Usuń środek z jabłka. Wszystko bez nasion można wysłać do warzyw na sos.
Krok 20:

Zapytaj Gęś, jak się masz.
Krok 21:

Włóż żurawinę do beczek z jabłkami.
Krok 22:

Skrop miodem.
Krok 23:

Dodaj cynamon.
Krok 24:

Gdy warzywa na sos będą miękkie i lekko karmelowe, Dodaj do nich wino.
Krok 25:

Przykryj jabłka pokrywkami i przenieś je na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Gotują przez 12 minut, musisz je ugotować przed podaniem.
Krok 26:

Wszystko jest prawie gotowe i pachnie bardzo smacznie. W tym procesie sól i pieprz Gęś. Umieść jabłka do pieczenia w temperaturze 180-200 stopni przez 12 minut.
Krok 27:

W przypadku sosu posmaruj ananasa.
Krok 28:

Usuń włóknisty środek i pokrój soczysty miąższ w kostkę.
Krok 29:

Do miski blendera przełóż cebulę z marchewką i selerem.
Krok 30:

Dodaj ananasa.
Krok 31:

Dodaj liście mięty i trochę wina.
Krok 32:

Ubij wszystko blenderem.
Krok 33:

Dodaj odrobinę cukru do smaku i sok z cytryny.
Krok 34:

Na patelni opiekaj orzechy laskowe, aż będą pachnące.
Krok 35:

Wytnij 2 ładne plasterki cytryny i wybierz miętę do podania.
Krok 36:

Gęś jest gotowa. Wskaźnik - całe mięso łatwo oddziela się od kości.
Krok 37:

Jabłka też są gotowe.
Krok 38:

Rozłóż sos na półmisku.
Krok 39:

Ułóż w nim duszoną Gęś.
Krok 40:

Rozłóż jabłka.
Krok 41:

Ładnie połóż cytrynę i miętę na talerzu.
Krok 42:

Dodaj żurawinę.
Krok 43:

Zmiażdż jabłka cukrem pudrem. Naprawdę niezwykłe jak na danie mięsne?!
Krok 44:

Oczyść i rozłóż orzechy laskowe. Można podawać.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g


