skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowaną tuszę z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na duże kawałki, a następnie kroimy na takie kawałki, które łatwo przechodzą przez szyjkę słoika.
2. Rozłóż kawałki kurczaka w głębokiej misce, wlej sól i pieprz, dobrze wymieszaj.
3. Umyj puszki sodą oczyszczoną, a następnie sterylizuj w dowolny dogodny sposób. W rezultacie powinny być czyste i suche. Na dnie słoików układamy mały liść laurowy, pierścień cebuli i groszek ziela angielskiego.
4. Kładziemy kurczaka w przygotowanych słoikach, każdy kawałek jest dobrze ubity, mięso powinno być tak ciasno, jak to możliwe. Około 2-3 cm do góry pozostawiamy puste, aby było miejsce na płyn i tłuszcz, które tworzą się podczas gotowania. Napełnione słoiki zwijamy pokrywkami.
5. Na dnie patelni kładziemy ręcznik, umieszczamy w nim słoiki, napełniamy ciepłą wodą, aby była na poziomie z kurczakiem, wysyłamy do ognia, dusimy od momentu wrzenia przez około 6 godzin.
6. Po określonym czasie wyjmujemy patelnię z ognia i pozostawiamy w niej słoiki, aż całkowicie ostygną.
gulasz można jeść po schłodzeniu lub przechowywać w lodówce do odpowiedniej okazji.
okazało się bardzo smaczne, poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g