gulasz z kurczaka w garnku

delikatne mięso na każdą okazję-spróbuj! Gulasz z kurczaka gotowany w rondlu można podawać z dowolnym dodatkiem lub dodawać do pierwszego i drugiego dania. Skórę ptaka można usunąć lub pozostawić, jest to opcjonalne. Z podanej wagi kurczaka uzyskuje się 2 półlitrowe słoiki gulaszu.
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 18 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 0 % 0 g
231 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

1. Przygotowaną tuszę z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na duże kawałki, a następnie kroimy na takie kawałki, które łatwo przechodzą przez szyjkę słoika.

2. Rozłóż kawałki kurczaka w głębokiej misce, wlej sól i pieprz, dobrze wymieszaj.

3. Umyj puszki sodą oczyszczoną, a następnie sterylizuj w dowolny dogodny sposób. W rezultacie powinny być czyste i suche. Na dnie słoików układamy mały liść laurowy, pierścień cebuli i groszek ziela angielskiego.

4. Kładziemy kurczaka w przygotowanych słoikach, każdy kawałek jest dobrze ubity, mięso powinno być tak ciasno, jak to możliwe. Około 2-3 cm do góry pozostawiamy puste, aby było miejsce na płyn i tłuszcz, które tworzą się podczas gotowania. Napełnione słoiki zwijamy pokrywkami.

5. Na dnie patelni kładziemy ręcznik, umieszczamy w nim słoiki, napełniamy ciepłą wodą, aby była na poziomie z kurczakiem, wysyłamy do ognia, dusimy od momentu wrzenia przez około 6 godzin.

6. Po określonym czasie wyjmujemy patelnię z ognia i pozostawiamy w niej słoiki, aż całkowicie ostygną.

gulasz można jeść po schłodzeniu lub przechowywać w lodówce do odpowiedniej okazji.

okazało się bardzo smaczne, poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy