duszona kapusta w szybkowarze

pyszne i bardzo zdrowe danie z kapusty. Szybkowar świetnie radzi sobie z gotowaniem duszonej kapusty. Nie musisz niczego kontrolować, aby się nie palić. Bardzo delikatne duszenie sprawia, że danie jest bardzo delikatne i smaczne.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszoną kapustę w szybkowarze? Aby przygotować to danie, przygotuj niezbędne składniki. Usuń kilka górnych liści z główki kapusty.Zwykle gromadzą się na nich kurz i zanieczyszczenia. Nie przydadzą się nam. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane warzywa, cebula i marchewka, posiekane. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę oleju roślinnego do miski szybkowaru i włącz tryb "smażenie" na 10 minut. Poczekaj, aż miska się rozgrzeje. Następnie włóż posiekane warzywa - cebulę i marchewkę do miski. Smaż warzywa, od czasu do czasu mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie zajmij się siekaniem kapusty. Jeśli chcesz, aby gotowe danie było bardzo miękkie, spróbuj posiekać kapustę tak małą, jak to możliwe. Uwielbiam używać świeżej, młodej kapusty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smażonych warzyw włóż posiekaną kapustę i przełącz z trybu "smażenie" na tryb "duszenie". I ustaw czas gotowania na 40 minut. Ten czas wystarczy, aby kapusta stała się miękka. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw do miski. Jako przyprawę użyłam trochę papryki. W razie potrzeby do duszonej kapusty można dodać trochę koncentratu pomidorowego. Ale wolę bez niej. Podczas gotowania kapustę można wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż gotową duszoną kapustę na talerzach i poczęstuj się. Takie danie może być używane jako niezależne, dietetyczne danie lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego! Poczęstuj się!

to wspaniałe danie można przypisać przepisom na chudy stół. Duszona kapusta okazuje się bardzo smaczna. Myślę, że nikt nie zrezygnuje z degustacji.

ale możesz gotować duszoną kapustę z dodatkiem mięsa lub mostka. Z mięsem danie stanie się bardziej satysfakcjonujące i smaczniejsze. Wystarczy krótko podsmażyć pokrojone mięso przed dodaniem warzyw. A dla smaku możesz użyć wędzonego mostka.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Szybkowary są różne: elektryczne, wolnowary-szybkowary i modele do kuchenek gazowych. Każda technika ma swoje własne cechy, a nawet te same modele tego samego producenta mogą różnić się parametrami ogrzewania itp.. Dlatego dokładnie przestudiuj instrukcje dotyczące urządzenia, a następnie w praktyce spróbuj najpierw przygotować znane potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki i smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy