skład / składniki
metoda gotowania
mięso rybne jest znacznie szybciej trawione i wchłaniane przez organizm niż na przykład wieprzowina lub kurczak. A gatunki ryb morskich są jeszcze bardziej przydatne, ponieważ oprócz fosforu zawierają dużą ilość jodu i fluoru.
dania rybne są zawarte w diecie na nadciśnienie, miażdżycę, choroby serca, a także na zaburzenia metaboliczne w organizmie. Dlatego możesz bez wątpienia włączyć ryby do swojej diety, a im częściej, tym lepiej.
ryby można smażyć, piec, dusić, gotować na parze. Każda opcja jest smaczna i dobra na swój sposób. Ten przepis opisuje proces duszenia mintaja. W rezultacie okazuje się soczysty, z dużą ilością aromatycznego sosu pomidorowego.
1. Obierz cebulę, a następnie pokrój w kostkę.
2. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, wyślij ją do ognia.
3. Smażyć cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż będzie przezroczysta.
4. Następnie umieść pomidory w puszkach na patelni wraz z sokiem.
5. Na tym samym etapie wlej cukier, wlej sos sojowy, dopraw świeżym tymiankiem.
6. Doprowadź pachnący sos do wrzenia, a następnie dodaj dodatkowy sos pomidorowy.
7. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
8. W międzyczasie pokrój filet z mintaja na porcje. Włóż rybę do sosu.
9. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj rybę przez 10 minut. Powinien stać się miękki.
podawaj mintaja w sosie pomidorowym samodzielnie lub z dodatkiem ziemniaków. W razie potrzeby rybę można ozdobić świeżymi liśćmi tymianku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g