mintaj duszony w sosie pomidorowym

pyszne danie rybne z warzywami! Zachwyć rodzinę i przyjaciół! Mintaj duszony w sosie pomidorowym podbije płeć piękną. Mężczyźni również nie odmówią tak pysznego dania. Ryba jest tak pikantna i aromatyczna, że po prostu ślinka płynie. Przepis wykorzystuje pomidory w puszkach w kawałkach. Z powodzeniem można je zastąpić świeżymi, będą również smaczne. Tylko w tym przypadku musisz dodać trochę soku pomidorowego. Ponieważ pomidory w puszkach trafiają do własnego soku, a świeże-bez dodatkowego płynu.
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 9 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 35 % 6 g
75 kcal
IG: 50 / 17 / 33

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

mięso rybne jest znacznie szybciej trawione i wchłaniane przez organizm niż na przykład wieprzowina lub kurczak. A gatunki ryb morskich są jeszcze bardziej przydatne, ponieważ oprócz fosforu zawierają dużą ilość jodu i fluoru.

dania rybne są zawarte w diecie na nadciśnienie, miażdżycę, choroby serca, a także na zaburzenia metaboliczne w organizmie. Dlatego możesz bez wątpienia włączyć ryby do swojej diety, a im częściej, tym lepiej.

ryby można smażyć, piec, dusić, gotować na parze. Każda opcja jest smaczna i dobra na swój sposób. Ten przepis opisuje proces duszenia mintaja. W rezultacie okazuje się soczysty, z dużą ilością aromatycznego sosu pomidorowego.

1. Obierz cebulę, a następnie pokrój w kostkę.

2. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, wyślij ją do ognia.

3. Smażyć cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż będzie przezroczysta.

4. Następnie umieść pomidory w puszkach na patelni wraz z sokiem.

5. Na tym samym etapie wlej cukier, wlej sos sojowy, dopraw świeżym tymiankiem.

6. Doprowadź pachnący sos do wrzenia, a następnie dodaj dodatkowy sos pomidorowy.

7. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

8. W międzyczasie pokrój filet z mintaja na porcje. Włóż rybę do sosu.

9. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj rybę przez 10 minut. Powinien stać się miękki.

podawaj mintaja w sosie pomidorowym samodzielnie lub z dodatkiem ziemniaków. W razie potrzeby rybę można ozdobić świeżymi liśćmi tymianku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy