duszona kapusta z kurczakiem w powolnej kuchence

soczyste i smaczne danie obiadowe powstanie w 35 minut! Podawaj duszoną kapustę z kurczakiem ze śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu, gęstym jogurtem bez dodatków, majonezem i innymi sosami. Danie jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 19 % 4 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Jeśli przygotowujesz danie z drobiu, należy je dusić w bulionie bez dodawania kapusty przez około 30 minut-mięso kurczaka domowego jest twardsze niż mięso brojlera.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz części tuszy kurczaka, wytnij z nich żyły i folie, pokrój na porcje: duże lub małe - zdecyduj sam. Włącz tryb "smażenia" na tablicy wyników multicookera przez 10 minut. Wlej olej roślinny do miski i ułóż kawałki kurczaka. Smaż przez 4-7 minut, mieszając od czasu do czasu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie obierz cebulę z łuski. Opłucz w wodzie, pokrój na pół. Pokrój każdą połowę warzywa na pół pierścienia i dodaj je do pojemnika Multicooker do smażonego kurczaka. Zamiast cebuli można użyć szalotki, porów itp.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sól, zmielony czarny pieprz, 0,5 łyżeczki mielonej papryki do miski. Pozostaw połowę objętości mielonej papryki na kapustę. Pamiętaj, aby spróbować papryki przed zakupem, jeśli robisz to na rynku, aby nie była gorzka - przyprawa powinna być lekko słodka i aromatyczna. Smaż wszystko do końca pozostałego czasu-około 3-4 minut, nie przykrywając pojemnika pokrywką i mieszając jego zawartość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie pokrój białą kapustę na dwie części, usuwając górne liście z widelca, pokrój każdą z nich w środkowe paski. Drobno posiekana kapusta nie jest zalecana, ponieważ podczas duszenia jej krojenie zamieni się w tłuczone ziemniaki. Aby danie gotowało się szybciej, możesz zmiażdżyć kapustę w misce lub salaterce z niewielkim naciskiem, aby uwolniła sok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po sygnale dźwiękowym o zakończeniu smażenia wlej 100 ml bulionu lub gorącej wody do miski multicookera, wyciśnij kilka obranych ząbków czosnku. Przełącz na tryb "duszenie" lub "warzywa" przez 25 minut. Jeśli technika nie przewiduje takich trybów,aktywuj tryb "Zupa".

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż kawałki kapusty do miski, posyp mieloną papryką. Tę przyprawę można zastąpić pastą pomidorową, ale dla tych, którzy nie lubią kwaśnego smaku pomidora w naczyniu, lepiej niczego nie zmieniać. Zamknij sprzęt pokrywką, gotuj do sygnału dźwiękowego, wymieszaj 1-2 razy podczas gotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy tylko Multicooker wyda sygnał dźwiękowy, delikatnie otwórz pokrywkę i uwolnij powstałą parę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowe danie na talerzach, lekko ostudź. Posiekaj umytą zieloną cebulę lub inne warzywa, posyp podane danie. Duszona kapusta z kurczakiem w powolnej kuchence z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem bez dodatków jest szczególnie smaczna.

duszoną kapustę z kurczakiem w powolnej kuchence zgodnie z przepisem ze zdjęciem można przygotować w domu, kupując wcześniej wszystkie niezbędne produkty. Jeśli masz dostępny bulion z kurczaka, użyj go do duszenia. Nie zapomnij dodać świeżych ziół i czosnku - podkreślają smak stworzonego Dania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy