gromadnik duszony z cebulą na patelni

Szybkie i smaczne danie do codziennego menu! Gromadnik duszony z cebulą na patelni jest bardzo smaczny w połączeniu ze śmietaną, która sprawia, że smak ryby jest łagodniejszy i delikatniejszy. Danie jest idealne do każdego przystawki, zwłaszcza warzyw i zbóż.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 14 % 3 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić gromadnik z cebulą na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Jeśli ryba jest zamrożona, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki, aby rozmroziła się w temperaturze pokojowej. Umyj gromadnik i osusz. Nie musisz go czyścić. Ryba jest wystarczająco mała, nie jest wygodna w czyszczeniu. A po oczyszczeniu po prostu rozpadnie się podczas gotowania. Śmietanę i mleko można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu. Im większa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym grubszy będzie sos.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekaną cebulę przez 1-2 minuty, aż będzie przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie włóż gromadnik na patelnię i smaż razem z cebulą na małym ogniu przez 5-7 minut. Ryba gotuje się bardzo szybko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej szklance połącz mleko i śmietanę. Dodaj sól i przyprawy do ryb. Wymieszaj, aby nie pozostały grudki śmietany. Używam gotowego zestawu przypraw do ryb.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij rybę sosem śmietanowym, zagotuj wszystko i gotuj rybę pod przykryciem, na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Aby ryba nie rozpadła się podczas gotowania, nie musisz często mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie ryba będzie miała czas na nasycenie się kremowym smakiem. Zdejmij patelnię z ognia i podawaj na gorąco. Bardzo smaczne!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Puree ziemniaczane i świeże warzywa będą idealnym dodatkiem. Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g

Podobne przepisy