skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić gromadnik z cebulą na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Jeśli ryba jest zamrożona, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki, aby rozmroziła się w temperaturze pokojowej. Umyj gromadnik i osusz. Nie musisz go czyścić. Ryba jest wystarczająco mała, nie jest wygodna w czyszczeniu. A po oczyszczeniu po prostu rozpadnie się podczas gotowania. Śmietanę i mleko można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu. Im większa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym grubszy będzie sos.
Krok 2:
Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
Krok 3:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekaną cebulę przez 1-2 minuty, aż będzie przezroczysta.
Krok 4:
Następnie włóż gromadnik na patelnię i smaż razem z cebulą na małym ogniu przez 5-7 minut. Ryba gotuje się bardzo szybko.
Krok 5:
W osobnej szklance połącz mleko i śmietanę. Dodaj sól i przyprawy do ryb. Wymieszaj, aby nie pozostały grudki śmietany. Używam gotowego zestawu przypraw do ryb.
Krok 6:
Napełnij rybę sosem śmietanowym, zagotuj wszystko i gotuj rybę pod przykryciem, na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Aby ryba nie rozpadła się podczas gotowania, nie musisz często mieszać.
Krok 7:
W tym czasie ryba będzie miała czas na nasycenie się kremowym smakiem. Zdejmij patelnię z ognia i podawaj na gorąco. Bardzo smaczne!
Krok 8:
Puree ziemniaczane i świeże warzywa będą idealnym dodatkiem. Smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g