kalmary duszone w śmietanie z cebulą na patelni

w pośpiechu, bardzo łatwe i proste, na szybką kolację! Kalmary duszone w śmietanie z cebulą na patelni są delikatne, miękkie i bardzo aromatyczne. Gotowanie jest niezwykle proste i można je podawać w różnych odmianach: z dodatkami i bez. To jest pyszne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 15 % 4 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kalmary w śmietanie z cebulą na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu, mam 15%. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne zioła i przyprawy do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kalmary mogą być używane już obrane bez skóry lub ze skórą. Jeśli używasz nieobranych kałamarnic, musisz najpierw usunąć z nich skórę, usunąć wnętrze, płytkę chitynową. Aby ułatwić czyszczenie kałamarnic, możesz wpuścić tusze do wrzącej wody na 30 sekund. Pokrój przygotowane tusze kalmarów w pierścienie. Pokrój płetwy ogonowe w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w półpierścienie lub kostki, jak chcesz. Oprócz cebuli możesz również zmielić 1 ząbek czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Oprócz kopru możesz użyć innych ziół do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i masło. Ułożyć cebulę i smażyć, mieszając, aż będzie miękka i lekko złocista, około 3 minut. Następnie możesz przejść na dwa sposoby: 1. Wlej 1 łyżkę na patelnię do cebuli. L. bez mąki i smaż, mieszając, jeszcze przez 1 minutę, a następnie wlej śmietanę. Ale w tym przypadku pojawienie się grudek nie jest wykluczone. Więc robię sos śmietanowy inaczej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby podczas duszenia śmietana się nie zsiadła, radzę wcześniej rozcieńczyć w niej 1 łyżkę. l. skrobia kukurydziana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej śmietanę ze skrobią na patelnię do cebuli. Wszystko posolić, pieprzyć i wymieszać. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez kilka minut. W razie potrzeby rozcieńczyć sos mlekiem, kwaśną śmietaną lub wodą, doprowadzając sos do pożądanej konsystencji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż kalmary na patelnię i gotuj wszystko razem nie dłużej niż 3 minuty, w przeciwnym razie kalmary staną się twarde jak guma i całkowicie bez smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp wszystko posiekanym koperkiem i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Natychmiast zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozostaw kalmary na około 20 minut. Te kalmary można podawać jako samodzielną przystawkę lub danie główne z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy