skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kalmary w śmietanie z cebulą na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu, mam 15%. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne zioła i przyprawy do smaku.
Krok 2:
Kalmary mogą być używane już obrane bez skóry lub ze skórą. Jeśli używasz nieobranych kałamarnic, musisz najpierw usunąć z nich skórę, usunąć wnętrze, płytkę chitynową. Aby ułatwić czyszczenie kałamarnic, możesz wpuścić tusze do wrzącej wody na 30 sekund. Pokrój przygotowane tusze kalmarów w pierścienie. Pokrój płetwy ogonowe w paski.
Krok 3:
Pokrój cebulę w półpierścienie lub kostki, jak chcesz. Oprócz cebuli możesz również zmielić 1 ząbek czosnku.
Krok 4:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Oprócz kopru możesz użyć innych ziół do smaku.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i masło. Ułożyć cebulę i smażyć, mieszając, aż będzie miękka i lekko złocista, około 3 minut. Następnie możesz przejść na dwa sposoby: 1. Wlej 1 łyżkę na patelnię do cebuli. L. bez mąki i smaż, mieszając, jeszcze przez 1 minutę, a następnie wlej śmietanę. Ale w tym przypadku pojawienie się grudek nie jest wykluczone. Więc robię sos śmietanowy inaczej.
Krok 6:
Aby podczas duszenia śmietana się nie zsiadła, radzę wcześniej rozcieńczyć w niej 1 łyżkę. l. skrobia kukurydziana.
Krok 7:
Wlej śmietanę ze skrobią na patelnię do cebuli. Wszystko posolić, pieprzyć i wymieszać. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez kilka minut. W razie potrzeby rozcieńczyć sos mlekiem, kwaśną śmietaną lub wodą, doprowadzając sos do pożądanej konsystencji.
Krok 8:
Włóż kalmary na patelnię i gotuj wszystko razem nie dłużej niż 3 minuty, w przeciwnym razie kalmary staną się twarde jak guma i całkowicie bez smaku.
Krok 9:
Posyp wszystko posiekanym koperkiem i wymieszaj.
Krok 10:
Natychmiast zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozostaw kalmary na około 20 minut. Te kalmary można podawać jako samodzielną przystawkę lub danie główne z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g