skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka z warzywami i ziemniakami w kotle? Przepis wcale nie jest skomplikowany. Danie okaże się szybko i bez większego wysiłku. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć dowolnych części kurczaka do smaku-podudzi, ud, piersi. Możesz także wziąć połowę kurczaka lub jednego małego kurczaka i pokroić na porcje. Warzywa i przyprawy określone w przepisie można zastąpić lub uzupełnić do smaku.
Krok 2:
Mam podudzia, ale możesz wziąć połowę kurczaka lub jednego małego kurczaka i pokroić na porcje. Jeśli chcesz, możesz usunąć skórkę z mięsa, aby zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu.
Krok 3:
Teraz przygotuj warzywa. Umyj wszystkie warzywa, osusz. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę.
Krok 4:
Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić w średnią kostkę.
Krok 5:
Bakłażan pokrój również w średnie kostki.
Krok 6:
Pokrój pomidora w średnią kostkę. Jakie pomidory będą pasować do tego dania? Soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 7:
W kotle rozgrzej olej roślinny. Ułóż kawałki kurczaka w niewielkiej odległości od siebie, aby mięso było smażone, a nie duszone. Mam kocioł z dnem o małej średnicy, więc smażyłem kurczaka w dwóch seriach. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.
Krok 8:
Gdy cały kurczak się zrumieni, Dodaj do niego ziemniaki, posyp przyprawami, wymieszaj i smaż wszystko razem, mieszając, 2-3 minuty.
Krok 9:
Dodaj bakłażany, paprykę do kotła i posyp je również resztkami przypraw. Wlej gorącą wodę. Zagotuj bulion i gotuj kurczaka z warzywami pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut, aż mięso i ziemniaki będą gotowe.
Krok 10:
Następnie dodaj pomidory do kotła i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
Krok 11:
Na samym końcu posyp wszystko posiekanymi ziołami.
Krok 12:
Usuń kocioł z ognia i pozwól naczyniu parzyć się pod pokrywką przez 10-15 minut. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal / 100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g