kurczak z warzywami i ziemniakami w kotle

proste, szybkie, smaczne i soczyste danie dla całej rodziny! Kurczak z warzywami i ziemniakami w kotle ma niesamowity smak i aromat. Mięso jest delikatne, dobrze nasycone sokami, a warzywa pochłaniają smaki fileta z kurczaka. Możesz gotować zarówno na kuchence, jak i na ognisku!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 26 % 5 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z warzywami i ziemniakami w kotle? Przepis wcale nie jest skomplikowany. Danie okaże się szybko i bez większego wysiłku. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć dowolnych części kurczaka do smaku-podudzi, ud, piersi. Możesz także wziąć połowę kurczaka lub jednego małego kurczaka i pokroić na porcje. Warzywa i przyprawy określone w przepisie można zastąpić lub uzupełnić do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mam podudzia, ale możesz wziąć połowę kurczaka lub jednego małego kurczaka i pokroić na porcje. Jeśli chcesz, możesz usunąć skórkę z mięsa, aby zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj warzywa. Umyj wszystkie warzywa, osusz. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić w średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bakłażan pokrój również w średnie kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidora w średnią kostkę. Jakie pomidory będą pasować do tego dania? Soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kotle rozgrzej olej roślinny. Ułóż kawałki kurczaka w niewielkiej odległości od siebie, aby mięso było smażone, a nie duszone. Mam kocioł z dnem o małej średnicy, więc smażyłem kurczaka w dwóch seriach. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy cały kurczak się zrumieni, Dodaj do niego ziemniaki, posyp przyprawami, wymieszaj i smaż wszystko razem, mieszając, 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj bakłażany, paprykę do kotła i posyp je również resztkami przypraw. Wlej gorącą wodę. Zagotuj bulion i gotuj kurczaka z warzywami pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut, aż mięso i ziemniaki będą gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj pomidory do kotła i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na samym końcu posyp wszystko posiekanymi ziołami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń kocioł z ognia i pozwól naczyniu parzyć się pod pokrywką przez 10-15 minut. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal / 100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g

Podobne przepisy