świeża duszona kapusta z grzybami

świetna przekąska na każdy dzień musi znaleźć się w Twoim menu! Ten posiłek można przygotować zarówno latem, jak i zimą. Co więcej, latem pieczarki można zastąpić innymi grzybami, które sam zebrałeś w lesie. Kulinarny przepis na kapustę duszoną z grzybami nie ma ścisłej receptury. Możesz go zmienić według własnych upodobań, a wersja, która jest tutaj napisana, została przeze mnie wypróbowana.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 55 % 6 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

usuń górne liście z kapusty i pokrój w cienkie paski. Wlej trochę oleju roślinnego do garnka lub kaczątka, około pół szklanki wody, rozłóż kapustę i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką do miękkości przez około godzinę. Jeśli masz dość soczystą kapustę, nie możesz wylewać wody. I dodaj trochę soli do posiekanej kapusty i potrząśnij nią rękami.
pokrój cebulę w kwadraty, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej roślinny i najpierw lekko usmaż cebulę z marchewką,a następnie dodaj pieczarki. Wszystko to dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj tam koncentrat pomidorowy i ponownie podgrzej, ciągle mieszając. Około pięć minut przed gotowaniem kapusty przenieś grzyby z warzywami do kapusty, dokładnie wymieszaj, spróbuj soli (w razie potrzeby dodaj sól) i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
podawaj na gorąco. Osobno kładziemy kefir lub jogurt

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy