skład / składniki
gotowanie krok po kroku
usuń górne liście z kapusty i pokrój w cienkie paski. Wlej trochę oleju roślinnego do garnka lub kaczątka, około pół szklanki wody, rozłóż kapustę i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką do miękkości przez około godzinę. Jeśli masz dość soczystą kapustę, nie możesz wylewać wody. I dodaj trochę soli do posiekanej kapusty i potrząśnij nią rękami.
pokrój cebulę w kwadraty, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej roślinny i najpierw lekko usmaż cebulę z marchewką,a następnie dodaj pieczarki. Wszystko to dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj tam koncentrat pomidorowy i ponownie podgrzej, ciągle mieszając. Około pięć minut przed gotowaniem kapusty przenieś grzyby z warzywami do kapusty, dokładnie wymieszaj, spróbuj soli (w razie potrzeby dodaj sól) i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
podawaj na gorąco. Osobno kładziemy kefir lub jogurt
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g