skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować duszone ziemniaki w śmietanie, przygotuj niezbędne do tego produkty. Będziesz potrzebował ziemniaków (najlepiej odmian kruchych). Będziesz także potrzebował świeżej śmietany (dobrej jakości, naturalnej), odpowiednia jest dowolna zawartość tłuszczu. Weź trochę oleju roślinnego, soli, świeżych ziół do smaku i ulubionych przypraw.
Krok 2:
Ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić na stosunkowo duże kawałki. Duże na tyle, aby można było wygodnie jeść.
Krok 3:
Na dużej patelni lub w holenderskim piekarniku rozgrzej olej roślinny, włóż przygotowane ziemniaki do gorącego oleju i lekko je usmaż. Jak wiadomo i testowane więcej niż raz, przed duszeniem wszystkich produktów wskazane jest lekkie smażenie. Tak więc gotowe danie będzie smaczniejsze i bogatsze.
Krok 4:
Wlej wodę, Posol ziemniaki i pod przykryciem gotuj na małym ogniu, aż będą ugotowane (około 20-25 minut). Ziemniaki powinny być całkowicie miękkie. Teraz dodaj śmietanę, przyprawy do smaku (ja użyłam asafetydy, aby dodać smaku cebuli i wędzonej papryki), wymieszaj. Podgrzej prawie do wrzenia, nie dopuszczając do wrzenia. Zdjąć z ognia.
Krok 5:
W gotowym naczyniu dodaj czyste posiekane warzywa. Jeszcze raz wymieszaj i podawaj.
jeśli chcesz zachować naturalny smak ziemniaków i czysty kremowy smak, nie dodawaj do potrawy przypraw ani ziół. Jasny świeży koperek i mocne przyprawy wysuwają się na pierwszy plan, a kremowy smak jest nieco wyrównany.
zamiast wody możesz dodać wywar warzywny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g