ziemniaki duszone w śmietanie

Wspaniały dodatek do ziemniaków na każdy dzień! Duszone ziemniaki w śmietanie są bardzo satysfakcjonujące, dobrze komponują się z masą soczystych sałatek, z domową konserwacją. Wszystko to sprawia, że danie jest pretendentem do częstego gotowania jako codziennego. Szczególnie takie ziemniaki są dobre, jeśli odmiana ziemniaków jest dobrze gotowana, kremowa. Wtedy gotowe danie jest bardzo delikatne, topi się. Wiele osób lubi kruszyć duże kawałki takich ziemniaków na mniejsze już widelcem, na talerzu.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 71 % 15 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować duszone ziemniaki w śmietanie, przygotuj niezbędne do tego produkty. Będziesz potrzebował ziemniaków (najlepiej odmian kruchych). Będziesz także potrzebował świeżej śmietany (dobrej jakości, naturalnej), odpowiednia jest dowolna zawartość tłuszczu. Weź trochę oleju roślinnego, soli, świeżych ziół do smaku i ulubionych przypraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić na stosunkowo duże kawałki. Duże na tyle, aby można było wygodnie jeść.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na dużej patelni lub w holenderskim piekarniku rozgrzej olej roślinny, włóż przygotowane ziemniaki do gorącego oleju i lekko je usmaż. Jak wiadomo i testowane więcej niż raz, przed duszeniem wszystkich produktów wskazane jest lekkie smażenie. Tak więc gotowe danie będzie smaczniejsze i bogatsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę, Posol ziemniaki i pod przykryciem gotuj na małym ogniu, aż będą ugotowane (około 20-25 minut). Ziemniaki powinny być całkowicie miękkie. Teraz dodaj śmietanę, przyprawy do smaku (ja użyłam asafetydy, aby dodać smaku cebuli i wędzonej papryki), wymieszaj. Podgrzej prawie do wrzenia, nie dopuszczając do wrzenia. Zdjąć z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W gotowym naczyniu dodaj czyste posiekane warzywa. Jeszcze raz wymieszaj i podawaj.

jeśli chcesz zachować naturalny smak ziemniaków i czysty kremowy smak, nie dodawaj do potrawy przypraw ani ziół. Jasny świeży koperek i mocne przyprawy wysuwają się na pierwszy plan, a kremowy smak jest nieco wyrównany.
zamiast wody możesz dodać wywar warzywny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy