skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięso wieprzowe kroimy na małe kawałki jak zwykle na gulasz.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Mam dużą żarówkę, Jeśli weźmiesz mniejszą, użyj dwóch lub trzech. Jeśli nie lubisz dużej cebuli w mięsie, posiekaj ją według własnych upodobań.
Krok 3:
Śliwki myjemy ciepłą wodą i kroimy na pół-nie trzeba ich bardzo drobno kroić.
Krok 4:
Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na patelnię i podgrzej na dużym ogniu. Wlej mięso, nie zmniejszaj ognia. Smażyć przez 5 minut z jednej strony.
Krok 5:
Po 5 minutach Odwróć mięso na drugą stronę. Po tym czasie sok zacznie się wyróżniać, więc nie pozwolimy mu spłynąć, a mięso będzie soczyste. Smażyć przez kolejne 5 minut na tym samym dużym ogniu.
Krok 6:
Dodaj cebulę, wymieszaj, zmniejsz ogień do średniego i smaż wszystko razem przez 10 minut podczas mieszania. W tym czasie cebula jest dobrze przyprawiona.
Krok 7:
10 minut po usmażeniu mięsa z cebulą dodaj śliwki, keczup i łyżkę mąki na patelnię, sól do smaku i dodaj przyprawy - mam włoskie zioła. Użyłam ketchupu o smaku curry-idealnie pasował. Mieszać.
Krok 8:
Wlej gorącą wodę w takiej ilości, aby prawie pokryła zawartość patelni. Dodaj trochę więcej soli w przeliczeniu na sos, spróbuj i, jeśli to konieczne, dostosuj. Dusić na małym ogniu przez pokrywkę przez 35 minut. W czasie przeznaczonym na duszenie będziesz musiał mieszać mięso i dodawać wodę. Trzy razy przeszkadzałem i trzy razy dodawałem gorącą wodę zamiast odparowanej. Wyłącz mięso, pozwól mu się zaparzyć.
pyszne mięso o przyjemnym smaku to danie na zwykły rodzinny lub uroczysty obiad.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g