gulasz ze śliwek

aromatyczne mięso z suszonymi śliwkami to posiłek dla smakoszy. Mięso według tego przepisu jest miękkie, soczyste, ze słodkawym sosem. Bardzo dobrze komponuje się z ryżem. Podczas serwowania danie można ozdobić świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Danie jest obfite, apetyczne i niesamowicie smaczne. Czas gaszenia można wydłużyć, ale w przepisie wskazałem najlepszą opcję, która na pewno cię nie zawiedzie. Zamiast przystawki możesz podać sałatkę ze świeżych warzyw: kapusty, ogórków, pomidorów itp. Gotuj w dobrym nastroju!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 43 % 17 g
węglowodany 30 % 12 g
237 kcal
IG: 92 / 0 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mięso wieprzowe kroimy na małe kawałki jak zwykle na gulasz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Mam dużą żarówkę, Jeśli weźmiesz mniejszą, użyj dwóch lub trzech. Jeśli nie lubisz dużej cebuli w mięsie, posiekaj ją według własnych upodobań.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Śliwki myjemy ciepłą wodą i kroimy na pół-nie trzeba ich bardzo drobno kroić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na patelnię i podgrzej na dużym ogniu. Wlej mięso, nie zmniejszaj ognia. Smażyć przez 5 minut z jednej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 5 minutach Odwróć mięso na drugą stronę. Po tym czasie sok zacznie się wyróżniać, więc nie pozwolimy mu spłynąć, a mięso będzie soczyste. Smażyć przez kolejne 5 minut na tym samym dużym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę, wymieszaj, zmniejsz ogień do średniego i smaż wszystko razem przez 10 minut podczas mieszania. W tym czasie cebula jest dobrze przyprawiona.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    10 minut po usmażeniu mięsa z cebulą dodaj śliwki, keczup i łyżkę mąki na patelnię, sól do smaku i dodaj przyprawy - mam włoskie zioła. Użyłam ketchupu o smaku curry-idealnie pasował. Mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gorącą wodę w takiej ilości, aby prawie pokryła zawartość patelni. Dodaj trochę więcej soli w przeliczeniu na sos, spróbuj i, jeśli to konieczne, dostosuj. Dusić na małym ogniu przez pokrywkę przez 35 minut. W czasie przeznaczonym na duszenie będziesz musiał mieszać mięso i dodawać wodę. Trzy razy przeszkadzałem i trzy razy dodawałem gorącą wodę zamiast odparowanej. Wyłącz mięso, pozwól mu się zaparzyć.

pyszne mięso o przyjemnym smaku to danie na zwykły rodzinny lub uroczysty obiad.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy