skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bardzo lubię cielęcinę i ten przepis jest jej poświęcony. W nim powiem ci, jak zrobić duszoną cielęcinę z warzywami. Opłucz mięso, osusz, pokrój w paski (w poprzek włókien, aby nie było sztywne).
Krok 2:
Szybko smaż cielęcinę na dużym ogniu na oleju roślinnym podczas mieszania.
Krok 3:
Mięso nabiera rumianej skórki.
Krok 4:
Paprykę opłucz, usuń rdzeń, pokrój w paski. Umyj pomidory, pokrój w plasterki, wycinając łodygi.
Krok 5:
Umieść warzywa na mięsie na patelni, sól, dodaj przyprawy, zmniejsz ogień do niskiego poziomu, gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Krok 6:
W tym czasie warzywa wypuszczą sok, mięso będzie dobrze nasączone i w pełni ugotowane. Nasze danie jest gotowe do podania!
dania z cielęciny zawsze kończą się sukcesem. W przeciwieństwie do wołowiny mięso cielęce jest bardziej miękkie i delikatne, a także ma niższą zawartość włókien tkanki łącznej. Dzięki tej funkcji każde przygotowane z niej danie po prostu rozpływa się w ustach. Uwielbiam też to, że cielęcina ma wyraźny mleczny smak, jaki ma dzięki diecie cielęcej. To właśnie ten smak jest najbardziej ceniony przez smakoszy i miłośników mięs, w tym mnie. Ze wszystkich istniejących rodzajów mięsa cielęcina jest najmniej tłusta i najzdrowsza, ponieważ cholesterol praktycznie nie dostaje się do organizmu. Na tym tle jest to prawie jedyny rodzaj mięsa dozwolony dla osób cierpiących na miażdżycę i zaburzenia układu pokarmowego. Jest łatwo przyswajalny i korzystnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy. I jeszcze jedno, Żadna odmiana nie może pochwalić się tak niesamowitym połączeniem delikatności i miękkości z brakiem tłuszczu. Czy to nie jest powód, aby przynajmniej czasami gotować cielęcinę? Dla mnie to na pewno powód! Dlatego w diecie mojej rodziny potrawy z cielęciny zajmują honorowe miejsce. Przeważnie jemy go na weekendy lub święta w różnych formach. To danie jest jednym z naszych ulubionych, mam nadzieję, że ci się spodoba!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g