duszona cielęcina z warzywami

mięso z tego przepisu jest bardzo soczyste i aromatyczne. Połączenie smaku jest przyjemne. Dobrze smażone mięso doskonale komponuje się z papryką i pomidorami. Przygotowanie potrawy jest szybkie i proste. Nadaje się na rodzinny obiad lub kolację.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 9 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 11 % 2 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bardzo lubię cielęcinę i ten przepis jest jej poświęcony. W nim powiem ci, jak zrobić duszoną cielęcinę z warzywami. Opłucz mięso, osusz, pokrój w paski (w poprzek włókien, aby nie było sztywne).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szybko smaż cielęcinę na dużym ogniu na oleju roślinnym podczas mieszania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mięso nabiera rumianej skórki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę opłucz, usuń rdzeń, pokrój w paski. Umyj pomidory, pokrój w plasterki, wycinając łodygi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść warzywa na mięsie na patelni, sól, dodaj przyprawy, zmniejsz ogień do niskiego poziomu, gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie warzywa wypuszczą sok, mięso będzie dobrze nasączone i w pełni ugotowane. Nasze danie jest gotowe do podania!

dania z cielęciny zawsze kończą się sukcesem. W przeciwieństwie do wołowiny mięso cielęce jest bardziej miękkie i delikatne, a także ma niższą zawartość włókien tkanki łącznej. Dzięki tej funkcji każde przygotowane z niej danie po prostu rozpływa się w ustach. Uwielbiam też to, że cielęcina ma wyraźny mleczny smak, jaki ma dzięki diecie cielęcej. To właśnie ten smak jest najbardziej ceniony przez smakoszy i miłośników mięs, w tym mnie. Ze wszystkich istniejących rodzajów mięsa cielęcina jest najmniej tłusta i najzdrowsza, ponieważ cholesterol praktycznie nie dostaje się do organizmu. Na tym tle jest to prawie jedyny rodzaj mięsa dozwolony dla osób cierpiących na miażdżycę i zaburzenia układu pokarmowego. Jest łatwo przyswajalny i korzystnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy. I jeszcze jedno, Żadna odmiana nie może pochwalić się tak niesamowitym połączeniem delikatności i miękkości z brakiem tłuszczu. Czy to nie jest powód, aby przynajmniej czasami gotować cielęcinę? Dla mnie to na pewno powód! Dlatego w diecie mojej rodziny potrawy z cielęciny zajmują honorowe miejsce. Przeważnie jemy go na weekendy lub święta w różnych formach. To danie jest jednym z naszych ulubionych, mam nadzieję, że ci się spodoba!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy