skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Potrzebne składniki
Krok 2:

Pokrój kurczaka na porcje
Krok 3:

Posyp sokiem z cytryny
Krok 4:

Sól, pieprz
Krok 5:

Dodaj swoje ulubione przyprawy-uwielbiam zioła prowansalskie, które świetnie pasują do kurczaka
Krok 6:

Dodaj paprykę
Krok 7:

Wlej sos sojowy - tutaj nie odgrywa głównej roli, dodałem go bardzo mało, aby wszystkie przyprawy były lepiej rozprowadzane na kurczaku
Krok 8:

Dobrze wymieszaj. Zasadniczo w tej formie kurczaka można ugotować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce, aby był marynowany i nasączony przyprawami. Ale szczerze mówiąc, nie zrobiłem tego i od razu upiekłem
Krok 9:

Cebulę kroimy w półpierścienie
Krok 10:

Pokrój czosnek na talerze
Krok 11:

Kładziemy cebulę na dnie formy
Krok 12:

Czosnek
Krok 13:

Kilka liści laurowych (opcjonalnie)
Krok 14:

Ułóż kawałki kurczaka na wierzchu
Krok 15:

Wlej szklankę wody
Krok 16:

Przykryj folią i wyślij do piekarnika w 180 stopniach na 1,5 godziny
Krok 17:

Nawet pod folią kurczak nabrał rumianej skórki
Krok 18:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g




