makaron na patelni duszony

szybkie, łatwe i smaczne danie na każdą okazję! Duszony makaron na patelni jest jednym z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do przygotowania przystawek. Bardzo wygodne jest to, że wszystko jest gotowane na raz w jednym naczyniu i można łatwo kontrolować stopień gotowości makaronu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 77 % 23 g
133 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszony makaron na patelni? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego makaronu. Będę przygotowywał rożki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Połóż posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut na małym ogniu, mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, pokrój na pół i usuń łodygę. Następnie pokrój pomidory na kawałki. Dodaj pokrojone pomidory na patelnię do cebuli. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. W tym czasie pomidory staną się miękkie i wypuszczą sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj niegotowany makaron na patelnię. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Wlać wrzącą wodę, wszystko wymieszać i przykryć. Dusić makaron na małym ogniu przez około 10-15 minut. Uważaj na ilość wody i gotowość makaronu. Makaron powinien stać się miękki. W razie potrzeby możesz dodać bardzo mało gorącej wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy makaron wzrośnie. Zdejmij patelnię z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp duszony makaron świeżymi ziołami i podawaj. Mogą być zarówno niezależnym daniem, jak i doskonałym dodatkiem. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy