morszczuk duszony z cebulą, marchewką i warzywami na patelni

soczysta ryba nasączona aromatami warzyw-smaczna i szybka! Morszczuk duszony z warzywami na patelni to wspaniała opcja na lekki rodzinny obiad. Kawałki ryby w sosie ze świeżych warzyw z cebulą i marchewką są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 14 % 3 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smacznie i szybko dusić morszczuka cebulą i marchewką na patelni? Przede wszystkim wyjmij morszczuka z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Jakiej ryby najlepiej użyć? W przepisie wziąłem morszczuka, ale w ten sposób możesz ugotować każdą rybę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby szybciej rozmrozić, zanurz rybę w chłodnej wodzie. Po rozmrożeniu morszczuka spuść wodę i osusz tusze papierowymi serwetkami. Wypatrosz rybę, obierz łuski i odetnij ostre płetwy. Spłucz pod bieżącą wodą i ponownie osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj wszystkie inne produkty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Paprykę przekrój na pół, usuń rdzeń i nasiona. Opłucz warzywa w czystej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewkę w cienkie paski, cebulę i pomidor w drobną kostkę, pieprz w półpierścienie i posiekaj czosnek losowo. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidora.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Morszczuk pokrój na kawałki o szerokości około 4-5 centymetrów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Jeśli to możliwe, użyj patelni z grubymi krawędziami i dnem. Dodaj cebulę, marchewkę i paprykę do smażenia. Na dużym ogniu, mieszając, gotuj warzywa przez około 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj pomidory i czosnek, gotuj jeszcze około 5 minut. Nie zapomnij wszystko wymieszać, w przeciwnym razie warzywa się spalą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól warzywna do smaku, pieprz, dodaj liść laurowy i ulubione przyprawy, jeśli chcesz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść kawałki ryby na patelni, lekko wciskając warzywa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zalej wrzącą wodą, aby przykryła morszczuka prawie do góry.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 20 minut (po 10 minutach od rozpoczęcia gotowania otwórz pokrywkę, Odwróć każdy kawałek na drugą stronę, aby ryba była maksymalnie nasycona sosem warzywnym i równomiernie solona, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe danie z pieprzem i posyp wstępnie posiekanymi świeżymi ziołami. Gotowe!

gotowanie morszczuka z warzywami nie jest trudne i stosunkowo szybkie. Okazuje się, że jest to bardzo smaczna i soczysta ryba, którą można zaoferować jako niezależne danie lub podać oprócz owsianki, makaronu, tłuczonych ziemniaków i wielu innych.

musisz spróbować!

smacznego!

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal / 100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy