wątróbka duszona z kapustą

drugie danie dwa w jednym-mięso z przystawką, najlepszy obiad! Duszona wątroba z kapustą jest wzajemnie nasycona sokami, uzyskując niezwykły smak i aromat. To dobry budżet i smaczny zamiennik mięsa. Przygotowanie jest szybkie i proste!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 41 % 7 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko i smacznie zrobić duszoną wątrobę z kapustą? Oprócz wątroby wołowej możesz wziąć dowolną inną wątrobę-wieprzowinę lub kurczaka. Możesz wziąć wątrobę świeżą lub mrożoną. Zamrożony produkt należy najpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem lub świeżymi obranymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego. Mam Słonecznik.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj główkę kapusty, usuń górne zepsute liście. W zależności od wielkości główki kapusty możesz użyć jej całej lub odciąć część pożądanej wagi. Pokrój kapustę w cienkie paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż kapustę do rondla, wlej 150 ml wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Z wątroby usuń duże przewody, skrzepy krwi, jeśli takie istnieją. Dokładnie spłucz. Pokrój na średnie kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, w ogóle nie możecie jej dodawać ani zastępować innym warzywem do smaku. Na przykład na papryce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj startą marchewkę i smaż wszystko razem, aż będzie miękkie, około 3 do 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekaną wątrobę wołową i smaż wszystko razem, aż będzie w połowie ugotowane.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj zmiękczoną kapustę na patelnię. Wszystko posolić, pieprzyć i wymieszać. Jeśli nie masz głębokiej patelni, w której zmieści się kapusta i wątróbka, możesz smażyć warzywa z wątróbką na patelni, a następnie przenieść wszystko na patelnię do kapusty. I gotuj dalej w garnku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż śmietanę i koncentrat pomidorowy. Wlej 150 ml gorącej wody i wszystko dokładnie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kapustę z wątróbką przez 25-30 minut, aż będzie miękka. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy