skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak szybko i smacznie zrobić duszoną wątrobę z kapustą? Oprócz wątroby wołowej możesz wziąć dowolną inną wątrobę-wieprzowinę lub kurczaka. Możesz wziąć wątrobę świeżą lub mrożoną. Zamrożony produkt należy najpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem lub świeżymi obranymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego. Mam Słonecznik.
Krok 2:
Umyj główkę kapusty, usuń górne zepsute liście. W zależności od wielkości główki kapusty możesz użyć jej całej lub odciąć część pożądanej wagi. Pokrój kapustę w cienkie paski.
Krok 3:
Włóż kapustę do rondla, wlej 150 ml wody. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Z wątroby usuń duże przewody, skrzepy krwi, jeśli takie istnieją. Dokładnie spłucz. Pokrój na średnie kawałki.
Krok 5:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, w ogóle nie możecie jej dodawać ani zastępować innym warzywem do smaku. Na przykład na papryce.
Krok 6:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 7:
Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
Krok 8:
Dodaj startą marchewkę i smaż wszystko razem, aż będzie miękkie, około 3 do 5 minut.
Krok 9:
Dodaj posiekaną wątrobę wołową i smaż wszystko razem, aż będzie w połowie ugotowane.
Krok 10:
Dodaj zmiękczoną kapustę na patelnię. Wszystko posolić, pieprzyć i wymieszać. Jeśli nie masz głębokiej patelni, w której zmieści się kapusta i wątróbka, możesz smażyć warzywa z wątróbką na patelni, a następnie przenieść wszystko na patelnię do kapusty. I gotuj dalej w garnku.
Krok 11:
Rozłóż śmietanę i koncentrat pomidorowy. Wlej 150 ml gorącej wody i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 12:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kapustę z wątróbką przez 25-30 minut, aż będzie miękka. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g