skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kapustę z ziemniakami w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki dobrze opłucz i obierz. Z widelca kapusty usuń górne liście i pokrój na pół. Obierz cebulę, pokrój na pół, użyj połowy. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz wziąć pomidory w puszkach bez skórki, sok pomidorowy, keczup, sos.
Krok 2:
Pokrój połówkę cebuli na pół pierścienia lub ćwiartki. Włóż do miski multicookera, w której wcześniej wlej bezwonny olej roślinny. Wybierz tryb odpowiedni do smażenia (w zależności od modelu) i ustaw czas (jeśli to możliwe) na 7 minut.
Krok 3:
Obrane ziemniaki pokroić w średnie kostki lub kostki. Dodaj go do miski do krojenia cebuli, smaż warzywa razem przez określony czas, mieszając raz na 1-2 minuty, aby się nie przypaliły. Jeśli chcesz, możesz dodać posiekaną marchewkę, jeśli lubisz ją w takim naczyniu.
Krok 4:
W tym czasie pokrój połówki małego widelca kapusty średnimi wstążkami, paskami. Nie trzeba mocno mielić, w przeciwnym razie podczas duszenia cięcie zamieni się w tłuczone ziemniaki. Aby danie gotowało się szybciej, pamiętaj o pokrojeniu kapusty w głębokim pojemniku z niewielkim naciskiem, aby uwolnił sok.
Krok 5:
Po zakończeniu trybu smażenia cebula nabierze już rumianego koloru. Przeprogramuj technikę w tryb odpowiedni do duszenia przez 25 minut — ten czas wystarczy zarówno do gotowania ziemniaków, jak i do duszenia kawałków kapusty.
Krok 6:
Włóż kawałki kapusty do miski wolnowaru, rozprowadzając ją równomiernie.
Krok 7:
Posyp solą i zmielonym czarnym pieprzem. W razie potrzeby możesz użyć innych przypraw, przypraw, przypraw. Bardzo smaczne danie uzyskuje się przez dodanie mielonej papryki lub czosnku.
Krok 8:
Włóż koncentrat pomidorowy lub inny produkt zastępujący go do miski. Dodaj cukier — niweluje kwas pomidorowy. Wlej gorącą wodę lub bulion, jeśli jest dostępny. Przykryj urządzenie pokrywką i gotuj naczynie do końca określonego czasu, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy. Nie ma potrzeby mieszania zawartości miski podczas gotowania.
Krok 9:
Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego delikatnie otwórz pokrywę i wypuść parę, aby się nie poparzyć. W tym momencie możesz dodać do potrawy trochę roztopionego masła (jeśli nie trzymasz się postu) dla smaku i posiekanych świeżych ziół, jeśli nie planujesz dodawać ich bezpośrednio do talerzy.
Krok 10:
Łyżką cedzakową włożyć duszoną kapustę z ziemniakami na talerze, lekko ostudzić przed podaniem. Posiekaj świeże zioła (takie jak szczypiorek, koperek lub natka pietruszki) i posyp je naczyniem przed podaniem. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g