duszona kapusta z ziemniakami w powolnej kuchence

Szybki, prosty, szybki, aromatyczny i pyszny! Kapusta z ziemniakami duszona w powolnej kuchence to soczysty dodatek, który pasuje do każdego mięsa lub ryb. Lub chude drugie danie podawane samodzielnie. Multicooker wykona za Ciebie całą główną pracę-kapusta w nim nie spali się i całkowicie zgaśnie.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 69 % 11 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 32 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kapustę z ziemniakami w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki dobrze opłucz i obierz. Z widelca kapusty usuń górne liście i pokrój na pół. Obierz cebulę, pokrój na pół, użyj połowy. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz wziąć pomidory w puszkach bez skórki, sok pomidorowy, keczup, sos.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój połówkę cebuli na pół pierścienia lub ćwiartki. Włóż do miski multicookera, w której wcześniej wlej bezwonny olej roślinny. Wybierz tryb odpowiedni do smażenia (w zależności od modelu) i ustaw czas (jeśli to możliwe) na 7 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane ziemniaki pokroić w średnie kostki lub kostki. Dodaj go do miski do krojenia cebuli, smaż warzywa razem przez określony czas, mieszając raz na 1-2 minuty, aby się nie przypaliły. Jeśli chcesz, możesz dodać posiekaną marchewkę, jeśli lubisz ją w takim naczyniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie pokrój połówki małego widelca kapusty średnimi wstążkami, paskami. Nie trzeba mocno mielić, w przeciwnym razie podczas duszenia cięcie zamieni się w tłuczone ziemniaki. Aby danie gotowało się szybciej, pamiętaj o pokrojeniu kapusty w głębokim pojemniku z niewielkim naciskiem, aby uwolnił sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po zakończeniu trybu smażenia cebula nabierze już rumianego koloru. Przeprogramuj technikę w tryb odpowiedni do duszenia przez 25 minut — ten czas wystarczy zarówno do gotowania ziemniaków, jak i do duszenia kawałków kapusty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż kawałki kapusty do miski wolnowaru, rozprowadzając ją równomiernie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp solą i zmielonym czarnym pieprzem. W razie potrzeby możesz użyć innych przypraw, przypraw, przypraw. Bardzo smaczne danie uzyskuje się przez dodanie mielonej papryki lub czosnku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż koncentrat pomidorowy lub inny produkt zastępujący go do miski. Dodaj cukier — niweluje kwas pomidorowy. Wlej gorącą wodę lub bulion, jeśli jest dostępny. Przykryj urządzenie pokrywką i gotuj naczynie do końca określonego czasu, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy. Nie ma potrzeby mieszania zawartości miski podczas gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego delikatnie otwórz pokrywę i wypuść parę, aby się nie poparzyć. W tym momencie możesz dodać do potrawy trochę roztopionego masła (jeśli nie trzymasz się postu) dla smaku i posiekanych świeżych ziół, jeśli nie planujesz dodawać ich bezpośrednio do talerzy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Łyżką cedzakową włożyć duszoną kapustę z ziemniakami na talerze, lekko ostudzić przed podaniem. Posiekaj świeże zioła (takie jak szczypiorek, koperek lub natka pietruszki) i posyp je naczyniem przed podaniem. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy