kurczak w słoiku we własnym soku

najbardziej soczysty, aromatyczny i niesamowicie pyszny! Kurczak w słoiku we własnym soku to absolutnie niesamowite danie na każdą okazję! Nadaje się na świąteczny stół lub rodzinny obiad. Minimum produktów i wysiłku, a niezrównany wynik jest gwarantowany!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 17 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
234 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka w słoiku we własnym soku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jeśli masz zamrożoną tuszę, należy ją najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. Jeśli masz świeżego kurczaka, zrywaj go, usuń wnętrze, przypal nadmiar puchu. Kurczaka umyć i osuszyć papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ptaka na porcje na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól do smaku i zmielony pieprz do mięsa. Dodałem trochę mielonej wędzonej papryki (aby kolor kurczaka był jaśniejszy) i 1 łyżkę.l olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, wyślij kawałki do pojemnika na żywność lub celofanowej torby do marynowania. Pozostaw w lodówce na co najmniej godzinę, maksymalnie na jeden dzień. Im dłużej kurczak marynuje, tym smaczniejsze będzie danie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i czosnek. Opłucz i osusz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie lub pierścienie. Pozostaw ząbki czosnku w całości lub pokrój na 2-4 części wzdłuż. Ilość czosnku można dostosować do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj słoik i osusz ręcznikiem. Słoik musi być suchy, to bardzo ważne. Na dole połóż część krążków cebuli, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i trochę czosnku. Dla smaku możesz umieścić gałązkę pietruszki, kopru lub bazylii.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż kurczaka w jednej warstwie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie powtórz warstwę z cebulą, papryką, czosnkiem i ziołami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrób kurczaka jako następny. I tak dalej, dopóki produkty się nie skończą. Zrób kilka krążków cebuli i czosnku jako ostatnią warstwę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zbuduj pokrywkę z folii na górze słoika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Za pomocą wykałaczki wykonaj kilka nakłuć w folii.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyślij słoik do zimnego piekarnika. Jeśli słoik zostanie wysłany do rozgrzanego piekarnika, może pęknąć. Ustaw temperaturę na 180 do 200 stopni i pozostaw do pieczenia na godzinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pod koniec gotowania wyłącz piekarnik i lekko otwórz drzwiczki, aby puszka stopniowo się ochładzała.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij lekko schłodzony słoik z piekarnika, nie przypalaj się ostrożnie!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj kurczaka na gorąco, jako samodzielne danie, udekorowane świeżymi ziołami.

pieczony w piekarniku Kurczak ze słoika rozjaśni Twój świąteczny stół lub rodzinny obiad. Zaoferuj pokruszone lub gotowane ziemniaki, wszelkiego rodzaju zboża i świeże warzywa do kurczaka. 

marynaty z piwnicy i różne sosy dobrze komponują się z takim mięsem.

smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy