skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w słoiku we własnym soku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jeśli masz zamrożoną tuszę, należy ją najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. Jeśli masz świeżego kurczaka, zrywaj go, usuń wnętrze, przypal nadmiar puchu. Kurczaka umyć i osuszyć papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Pokrój ptaka na porcje na małe kawałki.
Krok 3:
Dodaj sól do smaku i zmielony pieprz do mięsa. Dodałem trochę mielonej wędzonej papryki (aby kolor kurczaka był jaśniejszy) i 1 łyżkę.l olej roślinny.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj, wyślij kawałki do pojemnika na żywność lub celofanowej torby do marynowania. Pozostaw w lodówce na co najmniej godzinę, maksymalnie na jeden dzień. Im dłużej kurczak marynuje, tym smaczniejsze będzie danie.
Krok 5:
Obierz cebulę i czosnek. Opłucz i osusz.
Krok 6:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie lub pierścienie. Pozostaw ząbki czosnku w całości lub pokrój na 2-4 części wzdłuż. Ilość czosnku można dostosować do smaku.
Krok 7:
Umyj słoik i osusz ręcznikiem. Słoik musi być suchy, to bardzo ważne. Na dole połóż część krążków cebuli, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i trochę czosnku. Dla smaku możesz umieścić gałązkę pietruszki, kopru lub bazylii.
Krok 8:
Ułóż kurczaka w jednej warstwie.
Krok 9:
Następnie powtórz warstwę z cebulą, papryką, czosnkiem i ziołami.
Krok 10:
Zrób kurczaka jako następny. I tak dalej, dopóki produkty się nie skończą. Zrób kilka krążków cebuli i czosnku jako ostatnią warstwę.
Krok 11:
Zbuduj pokrywkę z folii na górze słoika.
Krok 12:
Za pomocą wykałaczki wykonaj kilka nakłuć w folii.
Krok 13:
Wyślij słoik do zimnego piekarnika. Jeśli słoik zostanie wysłany do rozgrzanego piekarnika, może pęknąć. Ustaw temperaturę na 180 do 200 stopni i pozostaw do pieczenia na godzinę.
Krok 14:
Pod koniec gotowania wyłącz piekarnik i lekko otwórz drzwiczki, aby puszka stopniowo się ochładzała.
Krok 15:
Wyjmij lekko schłodzony słoik z piekarnika, nie przypalaj się ostrożnie!
Krok 16:
Podawaj kurczaka na gorąco, jako samodzielne danie, udekorowane świeżymi ziołami.
pieczony w piekarniku Kurczak ze słoika rozjaśni Twój świąteczny stół lub rodzinny obiad. Zaoferuj pokruszone lub gotowane ziemniaki, wszelkiego rodzaju zboża i świeże warzywa do kurczaka.
marynaty z piwnicy i różne sosy dobrze komponują się z takim mięsem.
smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g