skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie. Rozmrażaj mintaja, jeśli był zamrożony, dokładnie umyj go pod bieżącą wodą, pokrój na porcje. Łatwiej jest kroić ryby, gdy są nieco zamrożone. Mintaja można podzielić na małe kawałki fileta, usunąć kości, co z kolei skróci czas obróbki cieplnej ryby, a tym samym zachowa w niej więcej składników odżywczych.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w małe kostki.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. W razie potrzeby i smaku marchewki można drobno pokroić w paski lub kostki, jak chcesz.
Krok 4:
Na patelnię (lepiej użyć patelni z grubym dnem i głęboką lub żeliwną) wlej olej roślinny. Włącz ogień, pozwól mu się rozgrzać. Na rozgrzanym oleju roślinnym kładziemy ugotowaną cebulę i marchewkę.
Krok 5:
Smażyć warzywa, aż cebula będzie przezroczysta. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy: mielony czarny pieprz, paprykę i sól do smaku. mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.
Krok 6:
Wysyłamy gotowanego mintaja do warzyw. Dodaj przyprawy do smaku: mielony czarny pieprz, paprykę i sól. Wlej wodę, wymieszaj składniki, aby mintaj był całkowicie zamknięty płynem. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Czas obróbki cieplnej zależy od ilości składników i wielkości kawałków ryby. Płyn na patelni w określonym czasie powinien prawie całkowicie odparować.
Krok 7:
Danie jest gotowe. Mintaj duszony z cebulą jest gotowy. Możesz podawać do stołu, z dodatkami do smaku lub bez, z chlebem i świeżymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g