duszone warzywa w piekarniku

pyszne, zdrowe i niskokaloryczne danie warzywne! Warzywa duszone w piekarniku to świetna opcja do dekoracji dania mięsnego. Okazuje się nie tylko smaczne, ale zdrowe i łatwe do spożycia danie. Duszone warzywa można również podawać jako niezależne danie na stole dla osób, które nie jedzą mięsa. Duszone warzywa w piekarniku różnią się od duszonych na kuchence tym, że danie okazuje się bardziej aromatyczne i jasne w smaku, ponieważ warzywa są nie tylko duszone, ale jednocześnie pieczone, zachowując wszystkie soki w środku. A ponieważ warzywa nie są mieszane podczas gotowania, kawałki warzyw pozostają nienaruszone, nie zamieniając się w solidny gulasz.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
62 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie. Zestaw warzyw do smaku i pożądania można zmienić. Dokładnie umyj wszystkie warzywa i wysusz. Cukinię czyścimy, usuwamy nasiona, miąższ kroimy w kostkę. Jeśli cukinia jest młoda, nie można usunąć skóry i nasion, pokroić je całkowicie na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię ze skóry i nasion, pokrój miąższ w kostkę. Wygodnie jest używać mrożonych warzyw. Pozostaje tylko je rozmrozić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w małe kostki lub paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Myjemy bakłażany, kroimy w paski, aby nie nadawały gotowej potrawie szczególnej goryczy, posypujemy bakłażany solą i odstawiamy na 15 minut. Następnie wyciśnij sok uwolniony z warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ząbki czosnku są uwalniane z folii i krojone w plastry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj paprykę, Wytnij łodygę z nasionami, pokrój miąższ w paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj świeże warzywa, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj ogniotrwałą formę oliwą z oliwek, włóż wszystkie warzywa do formy, posyp solą i czarnym pieprzem do smaku. Mieszać. Wlej bardzo mało wody, nie potrzebujesz dużo wody, ponieważ warzywa wypuszczą sok. Forma jest zaciśnięta folią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przechowywać w piekarniku przez około 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmujemy naczynie. Jeśli chcesz, aby warzywa lekko się zrumieniły, możesz usunąć folię i przywrócić formę z warzywami do piekarnika na 5-10 minut. Podawaj duszone warzywa do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy