skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie. Zestaw warzyw do smaku i pożądania można zmienić. Dokładnie umyj wszystkie warzywa i wysusz. Cukinię czyścimy, usuwamy nasiona, miąższ kroimy w kostkę. Jeśli cukinia jest młoda, nie można usunąć skóry i nasion, pokroić je całkowicie na małe kawałki.
Krok 2:
Obierz dynię ze skóry i nasion, pokrój miąższ w kostkę. Wygodnie jest używać mrożonych warzyw. Pozostaje tylko je rozmrozić.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w małe kostki lub paski.
Krok 4:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 5:
Myjemy bakłażany, kroimy w paski, aby nie nadawały gotowej potrawie szczególnej goryczy, posypujemy bakłażany solą i odstawiamy na 15 minut. Następnie wyciśnij sok uwolniony z warzyw.
Krok 6:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub paski.
Krok 7:
Ząbki czosnku są uwalniane z folii i krojone w plastry.
Krok 8:
Umyj paprykę, Wytnij łodygę z nasionami, pokrój miąższ w paski.
Krok 9:
Umyj świeże warzywa, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem.
Krok 10:
Nasmaruj ogniotrwałą formę oliwą z oliwek, włóż wszystkie warzywa do formy, posyp solą i czarnym pieprzem do smaku. Mieszać. Wlej bardzo mało wody, nie potrzebujesz dużo wody, ponieważ warzywa wypuszczą sok. Forma jest zaciśnięta folią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przechowywać w piekarniku przez około 30 minut.
Krok 11:
Wyjmujemy naczynie. Jeśli chcesz, aby warzywa lekko się zrumieniły, możesz usunąć folię i przywrócić formę z warzywami do piekarnika na 5-10 minut. Podawaj duszone warzywa do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g