cukinia duszona z marchewką i cebulą

chude danie ze świeżych warzyw! Smaczne i zdrowe! Cukinia duszona z marchewką i cebulą spodoba ci się ze względu na łatwość przygotowania i lekkość smaku. To prawdziwie letnie danie o jasnym i soczystym smaku. Idealny do dodatków do mięsa i kurczaka!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszoną cukinię z marchewką i cebulą? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź małą cukinię - młodą. W takiej cukinii rdzeń z nasionami nie jest jeszcze dojrzały, a skórka jest miękka, więc nie ma potrzeby jej obierania. Proporcje są przybliżone, więc można je zmienić w jednym lub drugim kierunku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz w zimnej wodzie z zanieczyszczeń. Pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniejszą. Marchewki można zetrzeć lub pokroić w kostkę lub plasterki. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej, aż będzie gorący. Włóż cebulę i marchewkę na patelnię i smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu. Cebula stanie się przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj cukinię, osusz i odetnij ogony z obu stron. Cukinię pokroić w dużą kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pokrojoną cukinię na patelnię i wrzuć ją z marchewką i cebulą. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem przez 20-25 minut na małym ogniu. Jeśli cukinia jest soczysta, pojawi się z nich trochę płynu. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas duszenia cukinia stanie się miękka i nieznacznie zmniejszy swój rozmiar. Jeśli lubisz całkowicie gotowaną na parze cukinię, możesz ją dusić jeszcze trochę dłużej. Lubię, żeby cukinia była już miękka, ale jeszcze nie zmiękła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel trochę świeżych ziół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp cukinię solą i przyprawami. Dodaj warzywa i wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cukinia duszona z marchewką i cebulą jest gotowa! Podawaj je na gorąco. Taka cukinia będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy