kapusta ze śmietaną

w pośpiechu, niezwykle smaczne i proste, na obiad! Kapusta ze śmietaną gotuje się bardzo szybko! To danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięsa, ryb. Jego smak jest delikatny, łagodny, aromat zależy od dodanych przypraw.
Marianne KimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 46 % 6 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kapustę ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, według własnego gustu. Im bardziej aromatyczne jest masło, tym lepiej. Możesz go zastąpić ghee - nadal będziemy na nim smażyć. Wybierz przyprawy według własnego gustu, odpowiednie są te, które są używane do drugich dań z warzyw. Oczyść kapustę z górnych liści, umyj i osusz. Odetnij wysuszoną część pnia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój białą kapustę na kawałki, które nie są zbyt duże. Możesz w kostkę, możesz w paski-jak chcesz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło na gorącej patelni. Jeśli nie chcesz brać kremowego, użyj dowolnego rafinowanego warzywa: słonecznika, kukurydzy, oliwy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś posiekaną kapustę na patelnię. Patelnia powinna mieć taki rozmiar, aby cała kapusta pasowała i nie wypadała za boki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż kapustę przez 5-7 minut, mieszając szpatułką. Określ dokładny czas za pomocą kuchenki i używanych naczyń.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej śmietanę do kapusty. Im młodszy masz jarmuż, tym silniejszy ogień musisz zrobić na tym etapie. Dusić dorosłą, twardszą kapustę na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić kapustę bez przykrycia patelni pokrywką, aż będzie miękka. Jeśli kapusta nie jest jeszcze gotowa, a cała śmietana jest już całkowicie odparowana, możesz dodać trochę więcej śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na kilka minut przed gotowaniem dodaj do kapusty pieprz, sól i suche przyprawy według własnych upodobań.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj gotową kapustę ze śmietaną jako niezależne danie lub jako dodatek do ryb lub mięsa. Smacznego!

możesz posypać kapustę świeżymi posiekanymi ziołami: koperkiem, natką pietruszki, zieloną cebulą.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

śmietankę można zastąpić mlekiem.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy