skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kapustę ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, według własnego gustu. Im bardziej aromatyczne jest masło, tym lepiej. Możesz go zastąpić ghee - nadal będziemy na nim smażyć. Wybierz przyprawy według własnego gustu, odpowiednie są te, które są używane do drugich dań z warzyw. Oczyść kapustę z górnych liści, umyj i osusz. Odetnij wysuszoną część pnia.
Krok 2:
Pokrój białą kapustę na kawałki, które nie są zbyt duże. Możesz w kostkę, możesz w paski-jak chcesz.
Krok 3:
Rozpuść masło na gorącej patelni. Jeśli nie chcesz brać kremowego, użyj dowolnego rafinowanego warzywa: słonecznika, kukurydzy, oliwy.
Krok 4:
Przenieś posiekaną kapustę na patelnię. Patelnia powinna mieć taki rozmiar, aby cała kapusta pasowała i nie wypadała za boki.
Krok 5:
Smaż kapustę przez 5-7 minut, mieszając szpatułką. Określ dokładny czas za pomocą kuchenki i używanych naczyń.
Krok 6:
Wlej śmietanę do kapusty. Im młodszy masz jarmuż, tym silniejszy ogień musisz zrobić na tym etapie. Dusić dorosłą, twardszą kapustę na średnim ogniu.
Krok 7:
Dusić kapustę bez przykrycia patelni pokrywką, aż będzie miękka. Jeśli kapusta nie jest jeszcze gotowa, a cała śmietana jest już całkowicie odparowana, możesz dodać trochę więcej śmietany.
Krok 8:
Na kilka minut przed gotowaniem dodaj do kapusty pieprz, sól i suche przyprawy według własnych upodobań.
Krok 9:
Podawaj gotową kapustę ze śmietaną jako niezależne danie lub jako dodatek do ryb lub mięsa. Smacznego!
możesz posypać kapustę świeżymi posiekanymi ziołami: koperkiem, natką pietruszki, zieloną cebulą.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
śmietankę można zastąpić mlekiem.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g