brokuły duszone

zdrowe, niskokaloryczne, przystawka i szybka przekąska! Duszone brokuły to niesamowicie łatwe i smaczne danie, które przygotujesz w 10 minut! Jarmuż witaminowy zastąpi obiad, zwłaszcza jeśli jesteś na diecie i monitorujesz swoją dietę. Najlepsza opcja jedzenia na chudy stół. Pyszne i gorące i zimne!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 24 % 4 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić brokuły? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Lista nie jest duża i prosta. Kapustę można wziąć zarówno świeżą, jak i mrożoną, częściej gotuję ze świeżych brokułów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kapustę i rozłóż na kwiatostany. Rozmiar kwiatostanów może być duży, średni lub mniejszy(zrób to, co chcesz). Dalszy czas gotowania zależy od wielkości kawałków kapusty. Obierz czosnek, opłucz i osusz. Pokrój goździki ręcznie na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Garnek lub patelnia dobrze nadają się do duszenia kapusty. Zwykle używam patelni. Wlej więc oliwę lub olej roślinny na patelnię. Umieść na kuchence i podgrzej. Wyślij czosnek do oleju, pozostaw dosłownie na kilka sekund, aż czosnek stanie się lekko przezroczysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij różyczki na patelnię, mieszając, smaż przez kilka sekund.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej niewielką ilość wody, aby płyn pokrył brokuły nieco mniej niż w połowie. Ilość wody może różnić się od tego, co podano w przepisie, zależy to od kształtu patelni i średnicy jej DNA. Przykryj kapustę i gotuj na małym ogniu przez około trzy do czterech minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Otwórz pokrywkę, brokuły posolić do smaku. W tym momencie możesz dodać aromatyczne suszone zioła i czarny mielony pieprz do smaku. Bardzo podoba mi się połączenie kapusty i gałki muszkatołowej, więc zwykle też ją dodaję. Szczypta słodkiej papryki nie będzie zbędna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko wymieszaj, zwiększ płomień i odparuj pozostały płyn z patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kapusta jest gotowa! Podawaj na ciepło lub na zimno.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jest bardzo smaczny sam lub jako dodatek do ryb, kotletów lub mięsa.

brokuły są niezwykle przydatne i zawierają dużą ilość witamin, białek, błonnika, pierwiastków śladowych potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Ze względu na swoje cenne cechy nazywana jest "królową kapusty".

brokuły są pyszne świeże w sałatkach, można je upiec w piekarniku, smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu lub dodać do zup. 
zdrowe i smaczne!

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy