skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić brokuły? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Lista nie jest duża i prosta. Kapustę można wziąć zarówno świeżą, jak i mrożoną, częściej gotuję ze świeżych brokułów.
Krok 2:
Opłucz kapustę i rozłóż na kwiatostany. Rozmiar kwiatostanów może być duży, średni lub mniejszy(zrób to, co chcesz). Dalszy czas gotowania zależy od wielkości kawałków kapusty. Obierz czosnek, opłucz i osusz. Pokrój goździki ręcznie na małe kawałki.
Krok 3:
Garnek lub patelnia dobrze nadają się do duszenia kapusty. Zwykle używam patelni. Wlej więc oliwę lub olej roślinny na patelnię. Umieść na kuchence i podgrzej. Wyślij czosnek do oleju, pozostaw dosłownie na kilka sekund, aż czosnek stanie się lekko przezroczysty.
Krok 4:
Wyślij różyczki na patelnię, mieszając, smaż przez kilka sekund.
Krok 5:
Wlej niewielką ilość wody, aby płyn pokrył brokuły nieco mniej niż w połowie. Ilość wody może różnić się od tego, co podano w przepisie, zależy to od kształtu patelni i średnicy jej DNA. Przykryj kapustę i gotuj na małym ogniu przez około trzy do czterech minut.
Krok 6:
Otwórz pokrywkę, brokuły posolić do smaku. W tym momencie możesz dodać aromatyczne suszone zioła i czarny mielony pieprz do smaku. Bardzo podoba mi się połączenie kapusty i gałki muszkatołowej, więc zwykle też ją dodaję. Szczypta słodkiej papryki nie będzie zbędna.
Krok 7:
Wszystko wymieszaj, zwiększ płomień i odparuj pozostały płyn z patelni.
Krok 8:
Kapusta jest gotowa! Podawaj na ciepło lub na zimno.
Krok 9:
Jest bardzo smaczny sam lub jako dodatek do ryb, kotletów lub mięsa.
brokuły są niezwykle przydatne i zawierają dużą ilość witamin, białek, błonnika, pierwiastków śladowych potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Ze względu na swoje cenne cechy nazywana jest "królową kapusty".
brokuły są pyszne świeże w sałatkach, można je upiec w piekarniku, smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu lub dodać do zup.
zdrowe i smaczne!
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g