skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z gulaszem na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolny gulasz do smaku-z wołowiny lub wieprzowiny. Najważniejsze jest to, że jest najwyższej jakości, z najmniejszą ilością tłuszczu i największą ilością mięsa. Mam wołowinę.
Krok 2:
Posortuj kaszę gryczaną, dokładnie spłucz do czystej wody i osusz.
Krok 3:
Pokrój marchewki na małe kawałki-paski , kostki lub ćwiartki, jak Moje lub zetrzyj na grubej tarce. Należy pamiętać, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki w procesie obróbki cieplnej zamieniają się w kleik i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
Krok 4:
Obierz cebulę. Jeśli chcesz zgasić cebulę razem z marchewką, pokrój ją w drobną kostkę. Przeciąłem cebulę na pół, aby się ugotowała, dałem wszystkie soki, a następnie wyjąłem z gotowej gryki.
Krok 5:
Na patelni na średnim ogniu rozpuść olej roślinny. Jeśli chcesz, możesz częściowo lub całkowicie zastąpić olej tłuszczem ze słoika z gulaszem. Ułóż marchewki i smaż, mieszając, aż będą miękkie. Jeśli chcesz dodać drobno posiekaną cebulę, musisz ją dodać na tym etapie i zgasić marchewką.
Krok 6:
Na patelni dodaj gulasz do marchewki.
Krok 7:
Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 8:
Dodaj umytą kaszę gryczaną, cebulę, liście laurowe, sól i pieprz do gulaszu. Dodaj trochę soli, ponieważ gulasz jest już słony. Lepiej jest następnie posolić owsiankę przed podaniem, niż natychmiast posolić. Wszystko wymieszaj.
Krok 9:
Wlej ciepłą, czystą wodę i wymieszaj.
Krok 10:
Dusić wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut, aż część wody zostanie wchłonięta przez kaszę gryczaną, a część odparuje. Podczas duszenia nie mieszaj gryki.
Krok 11:
Usuń gotową kaszę gryczaną z ognia, wyjmij połówki cebul, dodaj kawałki masła i wymieszaj. Pozostaw naczynie na 10-15 minut pod przykryciem i podawaj posypane posiekanymi ziołami. Smacznego!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g