kasza gryczana z gulaszem na patelni

proste, smaczne, szybkie, na obiad dla całej rodziny! Krucha kasza gryczana z gulaszem na patelni jest gotowana nie dłużej niż 40 minut. To obfite danie budżetowe, natychmiast z dodatkami i mięsem. Możesz dodać do niego sos, jeśli włożysz koncentrat pomidorowy i dodasz wodę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 33 % 11 g
206 kcal
IG: 9 / 91 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z gulaszem na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolny gulasz do smaku-z wołowiny lub wieprzowiny. Najważniejsze jest to, że jest najwyższej jakości, z najmniejszą ilością tłuszczu i największą ilością mięsa. Mam wołowinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj kaszę gryczaną, dokładnie spłucz do czystej wody i osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki na małe kawałki-paski , kostki lub ćwiartki, jak Moje lub zetrzyj na grubej tarce. Należy pamiętać, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki w procesie obróbki cieplnej zamieniają się w kleik i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę. Jeśli chcesz zgasić cebulę razem z marchewką, pokrój ją w drobną kostkę. Przeciąłem cebulę na pół, aby się ugotowała, dałem wszystkie soki, a następnie wyjąłem z gotowej gryki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na średnim ogniu rozpuść olej roślinny. Jeśli chcesz, możesz częściowo lub całkowicie zastąpić olej tłuszczem ze słoika z gulaszem. Ułóż marchewki i smaż, mieszając, aż będą miękkie. Jeśli chcesz dodać drobno posiekaną cebulę, musisz ją dodać na tym etapie i zgasić marchewką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni dodaj gulasz do marchewki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj umytą kaszę gryczaną, cebulę, liście laurowe, sól i pieprz do gulaszu. Dodaj trochę soli, ponieważ gulasz jest już słony. Lepiej jest następnie posolić owsiankę przed podaniem, niż natychmiast posolić. Wszystko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ciepłą, czystą wodę i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut, aż część wody zostanie wchłonięta przez kaszę gryczaną, a część odparuje. Podczas duszenia nie mieszaj gryki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Usuń gotową kaszę gryczaną z ognia, wyjmij połówki cebul, dodaj kawałki masła i wymieszaj. Pozostaw naczynie na 10-15 minut pod przykryciem i podawaj posypane posiekanymi ziołami. Smacznego!

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy