kurczak duszony w śmietanie

szybkie danie mięsne do codziennego menu. Kurczak duszony w śmietanie podawany jest z dowolnym dodatkiem. Nadaje się na lunch i kolację, na święta i na dni powszednie. Jak dzieci, okazuje się delikatny i bardzo smaczny. Gotuje się szybko, więc kobiety biznesu również docenią to danie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 17 % 5 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka duszonego w śmietanie? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj koperek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozcieńczyć skrobię w 50 ml zimnej wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz śmietanę, koperek, sól i pieprz. Wymieszać. Jeśli śmietana jest tłusta, dodaj 100 ml wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój kurczaka na porcje i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść cebulę, liść laurowy na patelni z grubym dnem. Posolić. Ułóż kurczaka na wierzchu i polej kwaśną śmietaną. Dusić na średnim ogniu przez około 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej rozcieńczoną skrobię do garnka. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20-25 minut do miękkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na samym końcu dodaj czosnek przepuszczony przez prasę.

możesz nie smażyć kurczaka, po prostu wydłuż czas duszenia o 7-10 minut.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy