skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka duszonego w śmietanie? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 3:
Drobno posiekaj koperek.
Krok 4:
Rozcieńczyć skrobię w 50 ml zimnej wody.
Krok 5:
Połącz śmietanę, koperek, sól i pieprz. Wymieszać. Jeśli śmietana jest tłusta, dodaj 100 ml wody.
Krok 6:
Pokrój kurczaka na porcje i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.
Krok 7:
Umieść cebulę, liść laurowy na patelni z grubym dnem. Posolić. Ułóż kurczaka na wierzchu i polej kwaśną śmietaną. Dusić na średnim ogniu przez około 20 minut.
Krok 8:
Wlej rozcieńczoną skrobię do garnka. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20-25 minut do miękkości.
Krok 9:
Na samym końcu dodaj czosnek przepuszczony przez prasę.
możesz nie smażyć kurczaka, po prostu wydłuż czas duszenia o 7-10 minut.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g