kasza gryczana z cebulą i marchewką na patelni

bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo łatwy, bardzo smaczny! Kasza gryczana z cebulą i marchewką na patelni to najlepszy i najprostszy dodatek do wszelkich dań mięsnych, którego gotowanie zajmie ci 30 minut. Można go przygotować na lunch i kolację, podawać nie tylko z mięsem, ale także z duszonymi warzywami, sałatkami, sosami.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 64 % 18 g
138 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z marchewką i cebulą na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Danie jest uniwersalne i proste, więc zestaw produktów jest minimalny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz warzywa papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w małe kostki i zetrzyj marchewki na tarce z dużymi ząbkami. Alternatywnie marchewkę można pokroić ręcznie w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni. Patelnię do gotowania gryki najlepiej używać z grubym dnem. To w nim warzywa się nie przypalą. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Na dużym ogniu, ciągle mieszając, smaż warzywa do pożądanego stopnia. Można je lekko smażyć, aż cebula będzie przezroczysta lub smażyć na złoty odcień. Smażyłam przez około dwie minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kilka razy spłucz kaszę gryczaną do czystej wody. Zwykle spłukuję go 2-3 razy. Wyślij kaszę na patelnię ze smażonymi warzywami. Rozprowadź równą warstwą i lekko Posol.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej zimną wodę na patelnię. Przykryj, po ugotowaniu zmniejsz płomień do minimum i gotuj przez około 20-25 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie kasza wchłonie wodę, a kasza gryczana osiągnie pełną gotowość.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie wymieszaj gotową kaszę gryczaną. W razie potrzeby dopraw mieloną papryką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kasza gryczana jest gotowa!

kasza gryczana to wyjątkowy i bardzo zdrowy produkt. Zawiera wiele witamin i minerałów. Możesz go ugotować na różne sposoby. Kasza gryczana z cebulą i marchewką jest przygotowywana niezwykle prosto i szybko. Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z przygotowaniem tego dania.

taką owsiankę można przygotować w dni Wielkiego Postu i urozmaicić dietę obfitym i pysznym jedzeniem.
również kasza gryczana z warzywami będzie doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań mięsnych, sosów lub warzyw.

smacznego!

jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy