skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z marchewką i cebulą na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Danie jest uniwersalne i proste, więc zestaw produktów jest minimalny.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz warzywa papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Pokrój cebulę w małe kostki i zetrzyj marchewki na tarce z dużymi ząbkami. Alternatywnie marchewkę można pokroić ręcznie w cienkie paski.
Krok 4:
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Patelnię do gotowania gryki najlepiej używać z grubym dnem. To w nim warzywa się nie przypalą. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Na dużym ogniu, ciągle mieszając, smaż warzywa do pożądanego stopnia. Można je lekko smażyć, aż cebula będzie przezroczysta lub smażyć na złoty odcień. Smażyłam przez około dwie minuty.
Krok 5:
Kilka razy spłucz kaszę gryczaną do czystej wody. Zwykle spłukuję go 2-3 razy. Wyślij kaszę na patelnię ze smażonymi warzywami. Rozprowadź równą warstwą i lekko Posol.
Krok 6:
Wlej zimną wodę na patelnię. Przykryj, po ugotowaniu zmniejsz płomień do minimum i gotuj przez około 20-25 minut.
Krok 7:
W tym czasie kasza wchłonie wodę, a kasza gryczana osiągnie pełną gotowość.
Krok 8:
Dokładnie wymieszaj gotową kaszę gryczaną. W razie potrzeby dopraw mieloną papryką.
Krok 9:
Kasza gryczana jest gotowa!
kasza gryczana to wyjątkowy i bardzo zdrowy produkt. Zawiera wiele witamin i minerałów. Możesz go ugotować na różne sposoby. Kasza gryczana z cebulą i marchewką jest przygotowywana niezwykle prosto i szybko. Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z przygotowaniem tego dania.
taką owsiankę można przygotować w dni Wielkiego Postu i urozmaicić dietę obfitym i pysznym jedzeniem.
również kasza gryczana z warzywami będzie doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań mięsnych, sosów lub warzyw.
smacznego!
jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g