skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zgasić serce wołowe w śmietanie? Bardzo proste i niedrogie danie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć serca świeżego lub mrożonego. Oczywiście preferowany jest świeży produkt, ale nie zawsze można go zdobyć. Miałem zamrożone serce już pokrojone na kilka kawałków.Wstępnie rozmroziłem go na dolnej półce lodówki. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Dokładnie opłucz Serce wołowe, napełnij wodą i pozostaw na 2 godziny, aby cała krew mogła z niego wypłynąć. Jeśli w sercu jest dużo warstwy tłuszczu, możesz ją odciąć.
Krok 3:
Następnie spuść wodę i pokrój serce na małe kawałki.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 5:
Drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki możesz wziąć swoje warzywa do smaku: koperek, kolendrę itp.
Krok 6:
Czosnek obrać i drobno posiekać lub przepuścić przez prasę.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż posiekane serce i cebulę. Cebula podczas duszenia zmiękcza włókna mięsne i czyni je delikatniejszymi i bardziej aromatycznymi.
Krok 8:
Wlej 200 ml wody na patelnię i zagotuj na dużym ogniu, usuwając pianę. Po usunięciu całej piany zmniejsz ogień i gotuj serce na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1-1,5 godziny, w zależności od wielkości kawałków. Możesz dodać cebulę po usunięciu wydzielonej piany lub w ogóle jej nie dodawać.
Krok 9:
Podczas duszenia serca połącz śmietanę z pozostałą wodą i mąką i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. W tej rozcieńczonej formie kwaśna śmietana nie zwinie się w grudki, ale otrzymasz pyszny jednorodny sos. Jeśli chcesz dużo sosu, zwiększ ilość wody i śmietany 1,5 razy.
Krok 10:
Sól, pieprz Serce. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy do smaku. Na przykład specjalna mieszanka do potraw z podrobów, liści laurowych, ziele angielskie itp.
Krok 11:
Wlej śmietanę na patelnię i dokładnie wymieszaj. Dusić na małym ogniu przez około 8-10 minut, aż sos zgęstnieje.
Krok 12:
Na patelnię dodaj czosnek i natkę pietruszki. Podgrzej wszystko razem, mieszając, przez kilka minut.
Krok 13:
Usuń gotowe serce z ognia. Możesz podawać z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
Serce wołowe można zastąpić sercem wieprzowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Serce baranie - 82 kcal/100g
- Serce wołowe - 96 kcal/100g