duszony kalafior

zdrowe, dietetyczne, apetyczne, dla całej rodziny! Duszony kalafior to szybki i prosty przepis, w którym kapusta zachowuje maksimum witamin i minerałów. Jednocześnie okazuje się bardzo smaczny, doskonały jako dodatek lub niezależne danie.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 50 % 6 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kalafior? Przygotuj składniki. Kapusta nadaje się zarówno świeża, jak i mrożona, nie trzeba jej wcześniej rozmrażać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw rozłóż kalafior na różyczki i namocz w słonej wodzie, najlepiej przez godzinę. Woda powinna być mocno słona, około 2 łyżki soli na litr wody. Jest to konieczne, aby wypędzić wszystkie owady, które mogły ukryć się w gęstych kwiatostanach kalafiora. Jeśli masz mrożoną kapustę, pomiń ten krok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzej olej roślinny na patelni, połóż na nim cebulę. Smaż, mieszając, na małym ogniu, aż będzie miękki, około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi. Umyj paprykę, odetnij ogon i usuń nasiona z przegrodami. Pokrój go na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj startą marchewkę i posiekaną paprykę do cebuli, wymieszaj. Dusić warzywa razem przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i mleko do warzyw. Jeśli jesteś zdezorientowany mlekiem w tym przepisie, zastąp go przegotowaną wodą. Pieprz lub dodaj ulubione przyprawy. Podgrzej warzywa przez kolejną minutę lub dwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź wodę, w której kalafior został namoczony i spłucz. Wytnij zbyt duże różyczki. Włóż pokrojony kalafior na patelnię, dokładnie wymieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Po 10 minutach posolić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie wyłącz ogień i pozwól naczyniu dotrzeć pod pokrywką przez kolejne 10 minut. Podawaj kapustę do stołu. Smacznego!

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy