skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić krewetki w kremowym sosie czosnkowym z serem? Najpierw rozmrozić krewetki. Wyjmij je wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Jeśli krewetki wymagają szybkiego rozmrożenia, zalej je zimną wodą. Jakich krewetek najlepiej użyć? Małże królewskie lub tygrysie są idealne, ale możesz wziąć zwykłe.
Krok 2:
Połóż krewetki na ściereczkach kuchennych, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
Krok 3:
Jeśli masz krewetki z głowami i skorupą, obierz je. Użyłem wstępnie obranych małży z kucykami. Pamiętaj, aby usunąć żyłę główną z tyłu każdej krewetki. Obierz czosnek i spłucz czystą wodą.
Krok 4:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij krewetki do smażenia. Gotuj, aż zaczną się zwijać w pierścienie i nabiorą czerwonawego odcienia. Ciągle mieszaj, aby krewetki ugotowały się równomiernie. Smażyłem przez około 6-8 minut.
Krok 5:
Dodaj szczyptę soli, drobno posiekany czosnek, zmielony czarny pieprz i w razie potrzeby zmieloną paprykę. Dodałem od siebie szczyptę gałki muszkatołowej i ostrej czerwonej papryki grubo zmielonej. Mieszaj, gotuj przez kilka sekund.
Krok 6:
Wlej śmietanę na patelnię, wymieszaj. W momencie wrzenia zmniejsz płomień do minimum i gotuj krewetki przez około minutę.
Krok 7:
Posyp startym twardym serem, wymieszaj. Pozostaw, aż ser się rozpuści. Na tym etapie zamiast tartego sera można użyć sera topionego.
Krok 8:
Na koniec dodaj drobno posiekane warzywa na patelnię. Miałem mrożony szpinak w zamrażarce, dodałem go również do krewetek. Pietruszka lub koperek są idealne.
Krok 9:
Krewetki w kremowym sosie z serem są gotowe! Aby uzyskać jasną porcję, możesz dodać do gotowego dania bardzo małą czerwoną cebulę, pokrojoną w pióra lub kostki.
bardzo smaczne krewetki w kremowym sosie czosnkowym z makaronem lub gotowanym ryżem.
zaoferuj je jako samodzielne danie do kieliszka białego wina.
smacznego!
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g