krewetki w kremowym sosie czosnkowym z serem

sama nie spodziewałam się, że będzie tak smaczna. Spróbuj koniecznie! Krewetki w kremowym sosie czosnkowym z serem, przygotowane w ten sposób są bardzo delikatne i apetyczne. Zamiast twardego sera możesz użyć jednej lub dwóch łyżek topionego sera.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 16 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 3 % 1 g
213 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krewetki w kremowym sosie czosnkowym z serem? Najpierw rozmrozić krewetki. Wyjmij je wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Jeśli krewetki wymagają szybkiego rozmrożenia, zalej je zimną wodą. Jakich krewetek najlepiej użyć? Małże królewskie lub tygrysie są idealne, ale możesz wziąć zwykłe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż krewetki na ściereczkach kuchennych, aby pozbyć się nadmiaru płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli masz krewetki z głowami i skorupą, obierz je. Użyłem wstępnie obranych małży z kucykami. Pamiętaj, aby usunąć żyłę główną z tyłu każdej krewetki. Obierz czosnek i spłucz czystą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij krewetki do smażenia. Gotuj, aż zaczną się zwijać w pierścienie i nabiorą czerwonawego odcienia. Ciągle mieszaj, aby krewetki ugotowały się równomiernie. Smażyłem przez około 6-8 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj szczyptę soli, drobno posiekany czosnek, zmielony czarny pieprz i w razie potrzeby zmieloną paprykę. Dodałem od siebie szczyptę gałki muszkatołowej i ostrej czerwonej papryki grubo zmielonej. Mieszaj, gotuj przez kilka sekund.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej śmietanę na patelnię, wymieszaj. W momencie wrzenia zmniejsz płomień do minimum i gotuj krewetki przez około minutę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp startym twardym serem, wymieszaj. Pozostaw, aż ser się rozpuści. Na tym etapie zamiast tartego sera można użyć sera topionego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na koniec dodaj drobno posiekane warzywa na patelnię. Miałem mrożony szpinak w zamrażarce, dodałem go również do krewetek. Pietruszka lub koperek są idealne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Krewetki w kremowym sosie z serem są gotowe! Aby uzyskać jasną porcję, możesz dodać do gotowego dania bardzo małą czerwoną cebulę, pokrojoną w pióra lub kostki.

bardzo smaczne krewetki w kremowym sosie czosnkowym z makaronem lub gotowanym ryżem.

zaoferuj je jako samodzielne danie do kieliszka białego wina.

smacznego!

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy