cukinia duszona na patelni

łatwe, zdrowe, apetyczne, najsmaczniejsze! Cukinia duszona na patelni ze śmietaną to klasyczny przepis na gotowanie warzyw. W połączeniu z przyprawami daje bardzo aromatyczne danie. Duszona cukinia może być zarówno dodatkiem, jak i niezależnym daniem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 45 % 5 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić cukinię na patelni? Przygotuj składniki. Najsmaczniejsze dla tego przepisu będzie młoda średniej wielkości cukinia (zwykła lub cukinia) z miękkimi nasionami. Aby danie było jeszcze piękniejsze i bardziej kolorowe, możesz użyć trzech rodzajów cukinii o różnych kolorach: żółtej, cukinii i zwykłej z jasnozieloną skórką. Wybierz skład przypraw według własnych upodobań, a także zieleni. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, możesz ją zastąpić śmietaną 20%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię dokładnie umyj i osusz. Jeśli cukinia ma małą średnicę, pokrój ją w kółka o grubości nie większej niż 2 cm, a jeśli cukinia jest duża, dodatkowo pokrój koła na połówki lub ćwiartki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na głębokiej patelni na małym ogniu rozgrzej masło. Dodaj kolendrę i kurkumę. Wymieszać. Po podgrzaniu przyprawy dadzą więcej swojego aromatu i smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść cukinię na patelni. Wymieszaj je ze stopionym masłem i przyprawami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj cukinię na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj śmietanę, wymieszaj. Dusić cukinię ze śmietaną przez około 8 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń gotową cukinię z ognia, ułóż na talerzach. Posyp posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!

cukinia jest prawdopodobnie najczęściej kupowanym produktem latem i jesienią po ziemniakach. Są bardzo lekkostrawne, wolne od węglowodanów i tłuszczu. Ale jest w nim dużo wody. W związku z tym cukinia jest bardzo poszukiwana w różnych dietach.

w przeciwieństwie do dyni i niektórych innych warzyw, cukinia jest hipoalergiczna, więc puree z cukinii są zawarte w pierwszych pokarmach uzupełniających dla dzieci.

jako cenny produkt spożywczy cukinia jest zalecana do stosowania w wielu chorobach, zawiera wiele witamin, minerałów, błonnika pokarmowego i pierwiastków śladowych. Przydatne jest użycie miąższu, skóry, nasion i soku.

cukinia została przywieziona do nas z Ameryki Południowej, chociaż rośnie również w Ameryce Środkowej i Północnej. Jest to starożytna kultura znana od ponad 3000 lat, o czym świadczą wykopaliska archeologiczne prowadzone w dzisiejszym Meksyku i Peru. Cukinia była szczególnie czczona i wysoko ceniona jako roślina spożywcza przez rdzenną ludność Ameryki. W Europie pierwsze cukinie pojawiły się dopiero w XVII wieku.wprowadzone jako egzotyczne rośliny i wyłącznie jako egzoty zaczęły być uprawiane najpierw tylko w ogrodach botanicznych, a do jedzenia trafiały tylko jego nasiona, które różniły się dobrym smakiem. W Rosji cukinię zaczęto uprawiać 100 lat później, dopiero w połowie XVIII wieku.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy