skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić cukinię na patelni? Przygotuj składniki. Najsmaczniejsze dla tego przepisu będzie młoda średniej wielkości cukinia (zwykła lub cukinia) z miękkimi nasionami. Aby danie było jeszcze piękniejsze i bardziej kolorowe, możesz użyć trzech rodzajów cukinii o różnych kolorach: żółtej, cukinii i zwykłej z jasnozieloną skórką. Wybierz skład przypraw według własnych upodobań, a także zieleni. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, możesz ją zastąpić śmietaną 20%.
Krok 2:
Cukinię dokładnie umyj i osusz. Jeśli cukinia ma małą średnicę, pokrój ją w kółka o grubości nie większej niż 2 cm, a jeśli cukinia jest duża, dodatkowo pokrój koła na połówki lub ćwiartki.
Krok 3:
Na głębokiej patelni na małym ogniu rozgrzej masło. Dodaj kolendrę i kurkumę. Wymieszać. Po podgrzaniu przyprawy dadzą więcej swojego aromatu i smaku.
Krok 4:
Umieść cukinię na patelni. Wymieszaj je ze stopionym masłem i przyprawami.
Krok 5:
Wlej wodę. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
Krok 6:
Gotuj cukinię na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Krok 7:
Następnie dodaj śmietanę, wymieszaj. Dusić cukinię ze śmietaną przez około 8 minut.
Krok 8:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.
Krok 9:
Usuń gotową cukinię z ognia, ułóż na talerzach. Posyp posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!
cukinia jest prawdopodobnie najczęściej kupowanym produktem latem i jesienią po ziemniakach. Są bardzo lekkostrawne, wolne od węglowodanów i tłuszczu. Ale jest w nim dużo wody. W związku z tym cukinia jest bardzo poszukiwana w różnych dietach.
w przeciwieństwie do dyni i niektórych innych warzyw, cukinia jest hipoalergiczna, więc puree z cukinii są zawarte w pierwszych pokarmach uzupełniających dla dzieci.
jako cenny produkt spożywczy cukinia jest zalecana do stosowania w wielu chorobach, zawiera wiele witamin, minerałów, błonnika pokarmowego i pierwiastków śladowych. Przydatne jest użycie miąższu, skóry, nasion i soku.
cukinia została przywieziona do nas z Ameryki Południowej, chociaż rośnie również w Ameryce Środkowej i Północnej. Jest to starożytna kultura znana od ponad 3000 lat, o czym świadczą wykopaliska archeologiczne prowadzone w dzisiejszym Meksyku i Peru. Cukinia była szczególnie czczona i wysoko ceniona jako roślina spożywcza przez rdzenną ludność Ameryki. W Europie pierwsze cukinie pojawiły się dopiero w XVII wieku.wprowadzone jako egzotyczne rośliny i wyłącznie jako egzoty zaczęły być uprawiane najpierw tylko w ogrodach botanicznych, a do jedzenia trafiały tylko jego nasiona, które różniły się dobrym smakiem. W Rosji cukinię zaczęto uprawiać 100 lat później, dopiero w połowie XVIII wieku.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g