gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

pyszne, apetyczne, rozpływa się w ustach, święto każdego dnia! Wołowina duszona ze śliwkami okazuje się bardzo miękka i dosłownie rozpada się na kawałki, ponieważ danie jest duszone przez długi czas. A smak tego dania okazuje się wyjątkowo słodki: mięso jest nasycone smakiem suszonych śliwek i przypraw podczas duszenia.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 37 % 11 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić wołowinę ze śliwkami? Przygotuj składniki. Jeśli twoje mięso zostało zamrożone, najpierw rozmroź je, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Suszone śliwki są lepsze niż słodkie, bez pestek. Z przypraw użyłam tylko soli i pieprzu, ale można też dodać dowolne inne według własnych upodobań. Koncentrat pomidorowy można zastąpić startymi świeżymi pomidorami, wstępnie blanszowanymi i obranymi ze skóry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli jej się usmażyć. Pokrój mięso w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Umieść wołowinę na patelni. Smaż na średnim ogniu, mieszając szpatułką, aż cały uwolniony sok wyparuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i szybko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę na patelnię, aby płyn prawie całkowicie pokrył mięso. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum. Dusić mięso pod przykryciem przez około 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj suszone śliwki. Dokładnie umyj i osusz. Lepiej jest wziąć duże suszone śliwki bez pestek - ma więcej słodyczy i mniej kwaśności.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż suszone śliwki na patelnię, wymieszaj. Dusić przez kolejne 10-20 minut, aż mięso będzie całkowicie ugotowane-powinno być miękkie. W razie potrzeby dodaj trochę wrzącej wody. Pod koniec duszenia na patelni powinien pozostać trochę sosu. Czas duszenia będzie bezpośrednio zależeć od rodzaju wołowiny, jej jakości i części tuszy, z której pochodzi kawałek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na samym końcu dodaj sól i pieprz do wołowiny ze śliwkami. Wszystko wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Danie w zasadzie nie wymaga dodatkowego przystawki-suszone śliwki doskonale radzą sobie z tą rolą. Ale jeśli chcesz, możesz podać gulasz z tłuczonymi ziemniakami lub makaronem.

w przepisie na gulasz wołowy ze śliwkami jest jednocześnie lekka kwaskowatość, słodycz śliwek i ledwo wyczuwalna nuta pikantnego cynamonu.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy