skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz wołowy z bakłażanem, pomidorem i papryką na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Do tego dania ważne jest, aby wybrać świeże mięso wysokiej jakości. Może to być wołowina lub cielęcina bez kości i bez dużych sztywnych żył. Mięso z podudzia, łopatki, części biodrowej itp. Zestaw warzyw wskazany w przepisie można uzupełnić lub zastąpić według własnych upodobań.
Krok 2:
Umyj wołowinę, osusz i pokrój w średnią kostkę. Wziąłem dwa rodzaje mięsa-golonkę bez kości i filet z części biodrowej. Oba te rodzaje mięsa po długim duszeniu stają się bardzo miękkie.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej połowę oleju roślinnego i smaż wołowinę na dużym ogniu na złoty kolor. Ponieważ jest dużo wołowiny, lepiej smażyć ją w kilku seriach, przenosząc smażone kawałki na talerz. Jeśli położysz całe mięso na raz, wydziela dużo soku i zamiast smażenia będzie duszone.
Krok 4:
Gdy całe mięso zostanie usmażone, włóż je z powrotem na patelnię. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i smaż, mieszając, przez kilka minut. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem.
Krok 5:
Wlej gorący bulion mięsny lub wodę, jeśli nie ma bulionu. Dusić mięso na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę, aż będzie miękkie.
Krok 6:
Podczas duszenia mięsa przygotuj warzywa. Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić na średnie kawałki.
Krok 7:
Umyj pomidory, osusz. Lepiej jest wziąć pomidory nie duże, ale mocne. Idealne są wiśnie lub nieco większe pomidory z Baku. Podczas gotowania nie będą się pełzać ani tracić kształtu. Do koloru wziąłem jeszcze kilka żółtych pomidorów. Jeśli masz zwykłe pomidory, pokrój je na ćwiartki.
Krok 8:
Pokrój bakłażana na średnie kawałki. Jeśli bakłażan jest gorzki, Posol go, zalej wodą i pozostaw na 10 minut. Następnie spuść wodę.
Krok 9:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 10:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 11:
Na innej patelni na średnim ogniu rozgrzej pozostały olej roślinny. Włóż cebulę i paprykę i smaż, mieszając, przez 2-3 minuty.
Krok 12:
Dodaj pokrojony bakłażan na patelnię i smaż przez kolejne 5 minut.
Krok 13:
Przenieś smażone warzywa na patelnię z duszoną wołowiną. Dodaj świeże pomidory i czosnek. Sól, pieprz do smaku i wymieszaj.
Krok 14:
Zagotuj zawartość patelni i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut. W razie potrzeby dodaj trochę więcej bulionu.
Krok 15:
Ułóż gotową wołowinę z warzywami na talerzach, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g