duszona wołowina z pomidorami i papryką z bakłażana

pachnące, soczyste, apetyczne, miękkie - święto każdego dnia. Gulasz wołowy z bakłażanem na patelni ozdobi każdy stół. Z tym daniem zapewniony jest niezapomniany lunch lub kolacja. Mięso i warzywa są nasączone sokami i tworzą wspaniały tandem. A gotowanie jest dziecinnie proste!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 8 % 2 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wołowy z bakłażanem, pomidorem i papryką na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Do tego dania ważne jest, aby wybrać świeże mięso wysokiej jakości. Może to być wołowina lub cielęcina bez kości i bez dużych sztywnych żył. Mięso z podudzia, łopatki, części biodrowej itp. Zestaw warzyw wskazany w przepisie można uzupełnić lub zastąpić według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz i pokrój w średnią kostkę. Wziąłem dwa rodzaje mięsa-golonkę bez kości i filet z części biodrowej. Oba te rodzaje mięsa po długim duszeniu stają się bardzo miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej połowę oleju roślinnego i smaż wołowinę na dużym ogniu na złoty kolor. Ponieważ jest dużo wołowiny, lepiej smażyć ją w kilku seriach, przenosząc smażone kawałki na talerz. Jeśli położysz całe mięso na raz, wydziela dużo soku i zamiast smażenia będzie duszone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy całe mięso zostanie usmażone, włóż je z powrotem na patelnię. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i smaż, mieszając, przez kilka minut. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej gorący bulion mięsny lub wodę, jeśli nie ma bulionu. Dusić mięso na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę, aż będzie miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas duszenia mięsa przygotuj warzywa. Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić na średnie kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomidory, osusz. Lepiej jest wziąć pomidory nie duże, ale mocne. Idealne są wiśnie lub nieco większe pomidory z Baku. Podczas gotowania nie będą się pełzać ani tracić kształtu. Do koloru wziąłem jeszcze kilka żółtych pomidorów. Jeśli masz zwykłe pomidory, pokrój je na ćwiartki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój bakłażana na średnie kawałki. Jeśli bakłażan jest gorzki, Posol go, zalej wodą i pozostaw na 10 minut. Następnie spuść wodę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj czosnek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na innej patelni na średnim ogniu rozgrzej pozostały olej roślinny. Włóż cebulę i paprykę i smaż, mieszając, przez 2-3 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pokrojony bakłażan na patelnię i smaż przez kolejne 5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś smażone warzywa na patelnię z duszoną wołowiną. Dodaj świeże pomidory i czosnek. Sól, pieprz do smaku i wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zagotuj zawartość patelni i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut. W razie potrzeby dodaj trochę więcej bulionu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż gotową wołowinę z warzywami na talerzach, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy