pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

pyszne, aromatyczne i bardzo satysfakcjonujące danie! Pierś z kurczaka z grzybami w kremowym sosie jest niezwykle miękka i delikatna. Mięso jest nasączone śmietaną, staje się aromatyczne dzięki przyprawom. Piersi można ugotować w całości lub pokroić na kawałki!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 8 % 2 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić pierś z kurczaka z grzybami w sosie śmietanowym? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Jako grzyby możesz użyć dowolnego. Będę gotować ze świeżych pieczarek. Polecam krem tłusty. Im są grubsze, tym grubszy i bardziej kremowy będzie sos.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz piersi z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż piersi z kurczaka z obu stron na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw piersi do gotowania na małym ogniu przez 15 minut. Z mięsa pojawi się trochę wilgoci. Ale jeśli to konieczne, możesz dodać trochę wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na innej patelni smażyć drobno posiekaną cebulę przez minutę, aż będzie miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczarki opłucz i pokrój w plastry. Dodaj pokrojone pieczarki na patelnię do cebuli i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut. Podczas smażenia pieczarki zmniejszą się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej ciężką śmietanę na patelnię. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Do smaku dodaj sól i przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż smażone piersi. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Gotowe piersi z kurczaka z grzybami w kremowym sosie są gotowe! Połóż na talerzu i podawaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uzupełnij danie świeżymi warzywami. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy