skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić pierś z kurczaka z grzybami w sosie śmietanowym? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Jako grzyby możesz użyć dowolnego. Będę gotować ze świeżych pieczarek. Polecam krem tłusty. Im są grubsze, tym grubszy i bardziej kremowy będzie sos.
Krok 2:
Opłucz piersi z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż piersi z kurczaka z obu stron na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw piersi do gotowania na małym ogniu przez 15 minut. Z mięsa pojawi się trochę wilgoci. Ale jeśli to konieczne, możesz dodać trochę wody.
Krok 3:
Na innej patelni smażyć drobno posiekaną cebulę przez minutę, aż będzie miękka.
Krok 4:
Pieczarki opłucz i pokrój w plastry. Dodaj pokrojone pieczarki na patelnię do cebuli i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut. Podczas smażenia pieczarki zmniejszą się.
Krok 5:
Następnie wlej ciężką śmietanę na patelnię. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Do smaku dodaj sól i przyprawy.
Krok 6:
Ułóż smażone piersi. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Gotowe piersi z kurczaka z grzybami w kremowym sosie są gotowe! Połóż na talerzu i podawaj.
Krok 7:
Uzupełnij danie świeżymi warzywami. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g