gulasz wołowy w kotle na kuchence

niesamowicie smaczne, soczyste, delikatne, miękkie - rodzina na lunch! Gulasz wołowy w kotle na kuchence okazuje się miękki, soczysty i bardzo smaczny! Tak przygotowane mięso można podawać z dowolnym dodatkiem. Gotuj na kuchence lub na ognisku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 10 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 6 % 1 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wołowy w kotle na kuchence, aby był miękki i soczysty? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Aby mięso było bardziej soczyste, lepiej użyć miąższu świeżej wołowiny lub cielęciny. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać własne przyprawy do smaku. Dodałam trochę papryki i chmielu-suneli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę. Pamiętaj, aby osuszyć ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć - będzie duszony. Pokrój na średnie kawałki. Jeśli używasz mrożonego mięsa, musisz najpierw prawidłowo rozmrozić je na dolnej półce lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W kotle na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż wołowinę i cebulę. Smaż, od czasu do czasu mieszając, przez 5-8 minut, aż pojawi się złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mięso pokryje się apetyczną złotą skórką, posyp je przyprawami, wymieszaj i smaż jeszcze przez 1 minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciepłą lub gorącą wodę do kotła, dodaj liście laurowe, sól, pieprz i przyprawy. Zmniejsz ogień do średniego. Doprowadzić do wrzenia, usuwając pianę, jeśli jest obecna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie gotuj przez 40-50 minut pod lekko otwartą pokrywką, od czasu do czasu mieszając mięso. Gdy cała wilgoć wyparuje przed końcem czasu gaszenia, wlej trochę gorącej wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli mięso pozostało twarde w określonym czasie, wydłuż czas duszenia o kolejne 15 do 20 minut lub dłużej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gulasz wołowy na talerzach i podawaj z dowolnym dodatkiem. Podałam z ziemniakami pieczonymi w piekarniku. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy