skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ziemniaki z żeberkami wieprzowymi w garnku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą wskazaną w przepisie. Bardzo smaczne danie uzyskuje się, jeśli używasz młodych ziemniaków. Pomidory z przepisu można wykluczyć według własnego uznania.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę i umyj w zimnej wodzie.
Krok 3:
Pokrój duże ziemniaki na dowolne kawałki średniej wielkości. Pozostaw małe bulwy w całości, wyglądają bardzo apetycznie w gotowym naczyniu. Do przepisu zawsze staram się wybierać ziemniaki mniej więcej tego samego rozmiaru, biorę albo wszystkie większe bulwy, albo wszystkie małe. Jeśli to możliwe, używaj twardych ziemniaków, wtedy nie ugotuje się i będzie wyglądać bardzo pięknie na twoim talerzu.
Krok 4:
Opłucz żeberka wieprzowe, osusz papierowymi serwetkami i pokrój pojedynczo.
Krok 5:
W garnku z grubym dnem podgrzej rafinowany olej roślinny. Możesz użyć dowolnego naczynia, ziemniaki z żeberkami będą nie mniej smaczne, jeśli zostaną ugotowane w kotle, kaczątku lub na patelni z wysokimi krawędziami. Wyślij żeberka do smażenia. Gotuj na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskasz złoty odcień. Zajmie to od 7 do 10 minut.
Krok 6:
W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 7:
Wyślij warzywa do garnka. Podrzucając, gotuj, aż cebula będzie półprzezroczysta (około 5 do 10 minut dłużej).
Krok 8:
Następna jest kolejka ziemniaków. Wyślij go do żeber. Sól do smaku, dodaj ulubione przyprawy.
Krok 9:
Wlej wodę do garnka, aby nie przykryła całkowicie ziemniaków. Zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj ziemniaki z żeberkami pod zamkniętą pokrywką przez około 20-25 minut.
Krok 10:
Wyślij pomidora pokrojonego w drobną kostkę, liść laurowy i posiekany szczypiorek na patelnię. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidora. Zamiast zwykłego pomidora możesz wziąć Cherry. Mają bogaty słodkawy smak i doskonale uzupełniają ziemniaki z mięsem.
Krok 11:
Wszystko wymieszaj i pozostaw pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez 10 minut. Posyp gotowe danie drobno posiekanymi ziołami.
Krok 12:
Odstaw na chwilę.
Krok 13:
Podawaj na gorąco!
oferuj różne sosy lub pikle i inne preparaty do duszonych ziemniaków.
smacznego!
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g