duszone ziemniaki z żeberkami wieprzowymi w garnku

pyszne i proste, dla całej rodziny, ze zwykłych potraw! Duszone ziemniaki z żeberkami wieprzowymi w garnku są dobre na lunch lub obfity rodzinny obiad. Do standardowego zestawu warzyw można dodać grzyby, paprykę, cukinię i wiele innych. Za każdym razem otrzymasz nowe, zdrowe danie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 38 % 11 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić ziemniaki z żeberkami wieprzowymi w garnku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą wskazaną w przepisie. Bardzo smaczne danie uzyskuje się, jeśli używasz młodych ziemniaków. Pomidory z przepisu można wykluczyć według własnego uznania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę i umyj w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój duże ziemniaki na dowolne kawałki średniej wielkości. Pozostaw małe bulwy w całości, wyglądają bardzo apetycznie w gotowym naczyniu. Do przepisu zawsze staram się wybierać ziemniaki mniej więcej tego samego rozmiaru, biorę albo wszystkie większe bulwy, albo wszystkie małe. Jeśli to możliwe, używaj twardych ziemniaków, wtedy nie ugotuje się i będzie wyglądać bardzo pięknie na twoim talerzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz żeberka wieprzowe, osusz papierowymi serwetkami i pokrój pojedynczo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W garnku z grubym dnem podgrzej rafinowany olej roślinny. Możesz użyć dowolnego naczynia, ziemniaki z żeberkami będą nie mniej smaczne, jeśli zostaną ugotowane w kotle, kaczątku lub na patelni z wysokimi krawędziami. Wyślij żeberka do smażenia. Gotuj na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskasz złoty odcień. Zajmie to od 7 do 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij warzywa do garnka. Podrzucając, gotuj, aż cebula będzie półprzezroczysta (około 5 do 10 minut dłużej).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następna jest kolejka ziemniaków. Wyślij go do żeber. Sól do smaku, dodaj ulubione przyprawy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wodę do garnka, aby nie przykryła całkowicie ziemniaków. Zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj ziemniaki z żeberkami pod zamkniętą pokrywką przez około 20-25 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij pomidora pokrojonego w drobną kostkę, liść laurowy i posiekany szczypiorek na patelnię. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidora. Zamiast zwykłego pomidora możesz wziąć Cherry. Mają bogaty słodkawy smak i doskonale uzupełniają ziemniaki z mięsem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko wymieszaj i pozostaw pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez 10 minut. Posyp gotowe danie drobno posiekanymi ziołami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odstaw na chwilę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj na gorąco!

oferuj różne sosy lub pikle i inne preparaty do duszonych ziemniaków. 

smacznego!

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy