mięso wołowe kremlowskie w powolnej kuchence

bardzo soczyste, bardzo miękkie , bardzo delikatne-łatwe i proste! Kremlowskie mięso w powolnej kuchence to uniwersalny przepis na gotowanie dowolnej części wołowiny i nie tylko. Dosłownie rozpływa się w ustach, a dzięki dodatkom w postaci masła, czosnku i cebuli okazuje się również bardzo aromatyczny!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 15 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 9 % 3 g
200 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremlowskie mięso w powolnej kuchence? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć nie tylko wołowinę, ale także każde inne mięso. Co więcej, możesz wybrać z dowolnej części tuszu do rzęs, nawet najtrudniejszej - to główna cecha przepisu. Mam podudzie wołowe z żyłkami, ale nadal było miękkie i soczyste. Lepiej wyjąć masło z lodówki - wygodniej będzie je pokroić. Weź ciepłą, butelkowaną lub filtrowaną wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem pokrój mięso w poprzek włókien na duże kawałki. Opłucz cebulę, obierz. Pokrój cebulę w półpierścienie. Schłodzone masło pokroić w kostkę. Włóż pokrojone mięso wołowe do miski multicookera, połóż posiekaną cebulę i kawałki masła na wierzchu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłą wodę do miski wolnowaru. Umieść miskę w powolnej kuchence, zamknij pokrywkę. Włącz tryb "gaszenie" na około 1 godzinę. Określ dokładny czas za pomocą swojej techniki. Dusić mięso bez otwierania pokrywek. Nie trzeba dodawać dużo wody, mięso Da również sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek, opłucz i drobno posiekaj. Po godzinie duszenia otwórz pokrywkę multicookera, dodaj posiekany czosnek, sól, cukier, ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj. Włącz powolną kuchenkę w trybie "duszenie" przez kolejne 1 godzinę. Kontynuuj duszenie bez otwierania pokrywek. Jeszcze raz przypominam: skup się na swojej technice, twój czas może być inny niż mój.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe mięso jest miękkie, łatwo rozkłada się na włókna. A co najważniejsze, jest bardzo aromatyczny i soczysty, smakuje jak gotowy gulasz lub mięso z sosem z gastronomii. Podawaj wołowinę w Kremlu na gorąco. To uniwersalne danie, nadaje się do każdego przystawki: makaronu, ryżu, ziemniaków, warzyw. Miałem mięso na obiad z puree ziemniaczanym-zjadłem wszystko! Mogę polecić takie mięso do jedzenia dla niemowląt.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy