skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić indyka w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj składniki. Którą część tuszy z indyka najlepiej wykorzystać? Wybierz sam: może to być tylko filet lub podudzia, uda, skrzydła. Mam ten filet. W razie potrzeby rozmrozić ptaka z wyprzedzeniem.
Krok 2:
Mięso z indyka oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój filety z indyka w małe kostki.
Krok 3:
Obierz cebulę. Cebulę pokroić w połówki krążków lub w drobną kostkę. W razie potrzeby, oprócz cebuli, możesz użyć marchewki - nada mięsu przyjemną słodycz.
Krok 4:
Przygotuj sos śmietanowy. W misce umieść kilka łyżek gęstej i tłustej śmietany. Dodaj sól, czarny pieprz do śmietany. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw lub przypraw, posiekane świeże zioła. Wlej pół szklanki wody do śmietany, mieszaj, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na kuchence. Połóż posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju roślinnym. Podsmaż go, mieszając i nie pozwalając mu się zbytnio zrumienić.
Krok 6:
Dodaj pokrojone mięso z indyka do cebuli. Podsmaż z cebulą na małym ogniu, mieszając drewnianą szpatułką, aby lekko się zarumieniła ze wszystkich stron. Staraj się nie wysuszyć mięsa, nie smażyć go na skórkę.
Krok 7:
Wlej przygotowany sos śmietanowy na patelnię do mięsa. Wymieszaj, przykryj patelnię i gotuj naczynie na średnim ogniu przez około 15-25 minut. Następnie zdejmij pokrywkę z patelni, wymieszaj jej zawartość i gotuj naczynie przez około 5 minut bez pokrywki, aby sos zgęstniał. Podawaj danie do stołu z dodatkiem lub bez. Smacznego!
każda gospodyni stara się urozmaicić codzienne menu dla swojej rodziny. Ale rytm współczesnej kobiety nie pozwala spędzać dużo czasu w kuchni na tworzeniu złożonych i oryginalnych potraw. Istnieją jednak przepisy na bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne dania, które mogą być odpowiednie na takie okazje. Na przykład Indyk duszony w sosie śmietanowym. Okazuje się proste, satysfakcjonujące i zdrowe danie.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla lub patelni. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g