Indyk w sosie śmietanowym na patelni

proste, smaczne, soczyste, apetyczne, na każdy dzień! Indyk w sosie śmietanowym na patelni jest łatwy do przygotowania. To świetne drugie danie, które pasuje do każdego przystawki z warzyw, zbóż, makaronu. Można go nawet podać na świątecznym stole!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 13 % 3 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić indyka w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj składniki. Którą część tuszy z indyka najlepiej wykorzystać? Wybierz sam: może to być tylko filet lub podudzia, uda, skrzydła. Mam ten filet. W razie potrzeby rozmrozić ptaka z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso z indyka oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój filety z indyka w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę. Cebulę pokroić w połówki krążków lub w drobną kostkę. W razie potrzeby, oprócz cebuli, możesz użyć marchewki - nada mięsu przyjemną słodycz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj sos śmietanowy. W misce umieść kilka łyżek gęstej i tłustej śmietany. Dodaj sól, czarny pieprz do śmietany. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw lub przypraw, posiekane świeże zioła. Wlej pół szklanki wody do śmietany, mieszaj, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na kuchence. Połóż posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju roślinnym. Podsmaż go, mieszając i nie pozwalając mu się zbytnio zrumienić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone mięso z indyka do cebuli. Podsmaż z cebulą na małym ogniu, mieszając drewnianą szpatułką, aby lekko się zarumieniła ze wszystkich stron. Staraj się nie wysuszyć mięsa, nie smażyć go na skórkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej przygotowany sos śmietanowy na patelnię do mięsa. Wymieszaj, przykryj patelnię i gotuj naczynie na średnim ogniu przez około 15-25 minut. Następnie zdejmij pokrywkę z patelni, wymieszaj jej zawartość i gotuj naczynie przez około 5 minut bez pokrywki, aby sos zgęstniał. Podawaj danie do stołu z dodatkiem lub bez. Smacznego!

każda gospodyni stara się urozmaicić codzienne menu dla swojej rodziny. Ale rytm współczesnej kobiety nie pozwala spędzać dużo czasu w kuchni na tworzeniu złożonych i oryginalnych potraw. Istnieją jednak przepisy na bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne dania, które mogą być odpowiednie na takie okazje. Na przykład Indyk duszony w sosie śmietanowym. Okazuje się proste, satysfakcjonujące i zdrowe danie.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla lub patelni. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy