skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszone bakłażany z papryką i pomidorami? Przygotuj warzywa potrzebne do przygotowania duszonego bakłażana.
Krok 2:
Obierz marchewkę, cebulę i czosnek. Pokrój paprykę na pół, usuń nasiona i łodygę. Opłucz wszystkie produkty w czystej wodzie wraz z ziołami.
Krok 3:
Ponieważ warzywa zostaną wysłane na patelnię prawie wszystkie w tym samym czasie, polecam je pokroić na raz. Posiekaj cebulę na półpierścienie lub nieco mniejszą, pokrój paprykę w ten sam sposób. Dla jasności gotowego gulaszu zwykle używam papryki w różnych kolorach. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub posiekaj ręcznie nożem kuchennym, jak chcesz.
Krok 4:
Pokrój niebieskie na kawałki średniej wielkości. Wygodnie jest najpierw pokroić bakłażana w koła o grubości około 1 cm, a następnie podzielić każde koło na 4 lub 6-8 części.
Krok 5:
Posiekaj pomidory w średniej wielkości plasterkach lub kostkach.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Wyślij paprykę, marchewkę i cebulę do smażenia. Mieszając, gotuj na dużym ogniu przez około 2-3 minuty.
Krok 7:
Następnie dodaj bakłażany i pomidory do smażonych warzyw.
Krok 8:
W przepisie użyłam kilku kawałków mini pomidorów, są bogatsze i słodkawe w smaku. Lekko posolić, wszystko wymieszać, przykryć patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj warzywa przez około 30-40 minut. Pomidory dadzą sok, a powstały płyn wystarczy, aby bakłażan zgasł. Po 5 minutach otwórz pokrywkę i sprawdź, czy jest wystarczająco dużo soku pomidorowego i czy gulasz się przypala. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
Krok 9:
Przygotuj resztę. Ten krok można pominąć i nie używać czosnku ani przypraw. Czasami dodaję tylko warzywa do warzyw, a wynik jest nadal bardzo smaczny. Tym razem drobno posiekałem czosnek, użyłem mielonej papryki i suchej mieszanki warzywnej.
Krok 10:
Wyślij czosnek, przyprawy i zioła do gulaszu, wymieszaj i pozostaw z otwartą pokrywką na 5 minut.
Krok 11:
Danie jest gotowe, możesz je podać!
pomidory można wstępnie obrać. Aby to zrobić, zalej pomidory przez minutę wrzącą wodą, następnie spuść wodę i obierz lekko schłodzone pomidory.
duszone bakłażany z papryką i pomidorami są pyszne na zimno i na gorąco!
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g