bakłażan z papryką i pomidorami duszony

bakłażan jest zawsze bardzo smaczny i zdrowy! W gorące letnie dni duszony bakłażan z warzywami będzie doskonałą opcją na pełny lunch lub kolację,a w dni postu gulasz urozmaici Twoje codzienne menu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
72 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszone bakłażany z papryką i pomidorami? Przygotuj warzywa potrzebne do przygotowania duszonego bakłażana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewkę, cebulę i czosnek. Pokrój paprykę na pół, usuń nasiona i łodygę. Opłucz wszystkie produkty w czystej wodzie wraz z ziołami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponieważ warzywa zostaną wysłane na patelnię prawie wszystkie w tym samym czasie, polecam je pokroić na raz. Posiekaj cebulę na półpierścienie lub nieco mniejszą, pokrój paprykę w ten sam sposób. Dla jasności gotowego gulaszu zwykle używam papryki w różnych kolorach. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub posiekaj ręcznie nożem kuchennym, jak chcesz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój niebieskie na kawałki średniej wielkości. Wygodnie jest najpierw pokroić bakłażana w koła o grubości około 1 cm, a następnie podzielić każde koło na 4 lub 6-8 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj pomidory w średniej wielkości plasterkach lub kostkach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Wyślij paprykę, marchewkę i cebulę do smażenia. Mieszając, gotuj na dużym ogniu przez około 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj bakłażany i pomidory do smażonych warzyw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W przepisie użyłam kilku kawałków mini pomidorów, są bogatsze i słodkawe w smaku. Lekko posolić, wszystko wymieszać, przykryć patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj warzywa przez około 30-40 minut. Pomidory dadzą sok, a powstały płyn wystarczy, aby bakłażan zgasł. Po 5 minutach otwórz pokrywkę i sprawdź, czy jest wystarczająco dużo soku pomidorowego i czy gulasz się przypala. W razie potrzeby dodaj trochę wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj resztę. Ten krok można pominąć i nie używać czosnku ani przypraw. Czasami dodaję tylko warzywa do warzyw, a wynik jest nadal bardzo smaczny. Tym razem drobno posiekałem czosnek, użyłem mielonej papryki i suchej mieszanki warzywnej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij czosnek, przyprawy i zioła do gulaszu, wymieszaj i pozostaw z otwartą pokrywką na 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Danie jest gotowe, możesz je podać!

pomidory można wstępnie obrać. Aby to zrobić, zalej pomidory przez minutę wrzącą wodą, następnie spuść wodę i obierz lekko schłodzone pomidory.

duszone bakłażany z papryką i pomidorami są pyszne na zimno i na gorąco!

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy