skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kapustę z ziemniakami i kurczakiem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty wskazane w przepisie. Zamiast całego kurczaka możesz użyć jego poszczególnych części i ugotować danie, na przykład z udek, piersi, ud lub podudzi. Kurczaka oskubać, wypatroszyć, przypalić z puchu i dokładnie umyć.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, a następnie spłucz czystą zimną wodą. Usuń zewnętrzne twarde i uszkodzone arkusze z kapusty.
Krok 3:
Pokrój kurczaka na porcje małych kawałków mniej więcej tej samej wielkości. Do gotowania zwykle biorę udka, skrzydła i pierś. Zostawiam tył do przygotowania bogatego bulionu z kurczaka. Wytrzyj kawałki papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Krok 4:
W kotle, rondlu (w którym można smażyć), patelni z grubym dnem lub kaczątku dobrze podgrzej bezwonny olej roślinny. Wyślij mięso do smażenia.
Krok 5:
Gotuj, od czasu do czasu mieszając, na dużym ogniu, aż się zarumienią. Zajmie to około 5-10 minut.
Krok 6:
W tym czasie przygotuj warzywa. Pokrój ziemniaki na małe kawałki, cebulę w średniej wielkości kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój ręcznie w kostkę.
Krok 7:
Dodaj marchewkę z cebulą do kurczaka, smaż przez około 5 minut, mieszając.
Krok 8:
Wyślij ziemniaki do kotła. Posolić do smaku, doprawić ulubionymi przyprawami i w razie potrzeby dodać szczyptę mielonej papryki. Wymieszaj i pozostaw na 3-5 minut.
Krok 9:
W międzyczasie pokrój kapustę w duże paski lub kostki, jak wolisz.
Krok 10:
Wyślij kapustę do reszty produktów w kotle.
Krok 11:
W szklance rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą do pożądanej gęstości.
Krok 12:
Zamiast koncentratu pomidorowego w przepisie można użyć sezonowych mięsistych pomidorów. Doskonale uzupełniają kapustę z kurczakiem i nadają wyjątkowy smak. Jeśli używasz pomidorów, opłucz je i pokrój w kliny.
Krok 13:
Wlej koncentrat pomidorowy do kotła i (lub) dodaj pokrojone pomidory. Wyślij liść laurowy do kapusty. Delikatnie, ale dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 14:
Zmniejsz płomień płyty do minimum. Przykryj kocioł i gotuj wszystko razem przez około 30 minut. Dokładny czas zależy od jakości naczyń, krojenia warzyw i ogrzewania pieca.
Krok 15:
Drobno posiekaj umyte i wysuszone warzywa z wody. Możesz użyć dowolnej zieleni według własnych upodobań. Zwykle biorę pietruszkę, młodą cebulę lub koperek.
Krok 16:
Posyp gotowe danie ziołami i wyjmij kocioł z pieca.
Krok 17:
Podawaj na gorąco.
smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g