duszona kapusta z ziemniakami i kurczakiem

pyszne, jasne, proste, na rodzinny obiad! Kurczak duszony z kapustą i ziemniakami jest przygotowywany z najtańszych produktów. Danie okaże się równie pachnące i apetyczne w rondlu i na patelni, w kotle lub kaczątku. Sycące, a jednocześnie lekkie, spodoba się wszystkim członkom twojej rodziny.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 19 % 5 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kapustę z ziemniakami i kurczakiem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty wskazane w przepisie. Zamiast całego kurczaka możesz użyć jego poszczególnych części i ugotować danie, na przykład z udek, piersi, ud lub podudzi. Kurczaka oskubać, wypatroszyć, przypalić z puchu i dokładnie umyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, a następnie spłucz czystą zimną wodą. Usuń zewnętrzne twarde i uszkodzone arkusze z kapusty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój kurczaka na porcje małych kawałków mniej więcej tej samej wielkości. Do gotowania zwykle biorę udka, skrzydła i pierś. Zostawiam tył do przygotowania bogatego bulionu z kurczaka. Wytrzyj kawałki papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar wilgoci.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W kotle, rondlu (w którym można smażyć), patelni z grubym dnem lub kaczątku dobrze podgrzej bezwonny olej roślinny. Wyślij mięso do smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj, od czasu do czasu mieszając, na dużym ogniu, aż się zarumienią. Zajmie to około 5-10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie przygotuj warzywa. Pokrój ziemniaki na małe kawałki, cebulę w średniej wielkości kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój ręcznie w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj marchewkę z cebulą do kurczaka, smaż przez około 5 minut, mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij ziemniaki do kotła. Posolić do smaku, doprawić ulubionymi przyprawami i w razie potrzeby dodać szczyptę mielonej papryki. Wymieszaj i pozostaw na 3-5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie pokrój kapustę w duże paski lub kostki, jak wolisz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij kapustę do reszty produktów w kotle.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W szklance rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą do pożądanej gęstości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zamiast koncentratu pomidorowego w przepisie można użyć sezonowych mięsistych pomidorów. Doskonale uzupełniają kapustę z kurczakiem i nadają wyjątkowy smak. Jeśli używasz pomidorów, opłucz je i pokrój w kliny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej koncentrat pomidorowy do kotła i (lub) dodaj pokrojone pomidory. Wyślij liść laurowy do kapusty. Delikatnie, ale dobrze wszystko wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zmniejsz płomień płyty do minimum. Przykryj kocioł i gotuj wszystko razem przez około 30 minut. Dokładny czas zależy od jakości naczyń, krojenia warzyw i ogrzewania pieca.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Drobno posiekaj umyte i wysuszone warzywa z wody. Możesz użyć dowolnej zieleni według własnych upodobań. Zwykle biorę pietruszkę, młodą cebulę lub koperek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp gotowe danie ziołami i wyjmij kocioł z pieca.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj na gorąco.

smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy