kurczak z grzybami w sosie śmietanowym na patelni

gulasz na patelni, szybki, prosty i pyszny! Delikatny soczysty filet z kurczaka z grzybami w sosie śmietanowym nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły codzienny obiad, ponieważ jest to danie z kategorii szybkich. Chociaż zawiera wiele składników, jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 17 % 4 g
126 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z grzybami w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć zwykłych białych lub królewskich pieczarek z brązowawym kapeluszem. Możesz użyć dowolnego fileta z kurczaka, filetu z uda, filetu z piersi, filetu z podudzia. W razie potrzeby możesz dodać 1-2 szalotki, które należy pokroić w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój piersi z kurczaka po przekątnej. Jeśli piersi są małe, po prostu pokrój je na pół, jeśli są duże, to na 3 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dociśnij każdą część płaską stroną noża lub rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj grzyby i pokrój w duże plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce wymieszaj mąkę, suchy czosnek, sól, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Panieruj kurczaka w mące ze wszystkich stron i strząśnij nadmiar mąki, aby nie przypaliła się na patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz przygotuj niezbędne składniki sosu. Zamiast bulionu z kurczaka możesz wziąć warzywo lub zastąpić go zwykłą wodą. Weź grubszą śmietanę, od 20% tłuszczu i więcej, a jeszcze lepiej domowej roboty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby śmietana nie zsiadła podczas duszenia i nie poszła na płatki, rozcieńczyć ją zimnym mlekiem i dokładnie wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oddzielnie rozcieńczyć skrobię w 3-4 łyżkach. l bulion z kurczaka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na dużej głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej 25 g masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż kurczaka i smaż przez około 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Smażyłam kurczaka w 2 seriach. Wyjmij gotowego kurczaka z patelni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni rozpuść pozostałe masło. Dodaj grzyby i smaż, aż będą Ciemnobrązowe. W takim przypadku nie mieszaj grzybów. I po prostu odwróć na drugą stronę i smaż, aż się zrumieni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj czosnek do grzybów i smaż przez około 30 sekund. Jeśli zamierzasz ugotować danie z cebulą, musisz dodać je na tym etapie wraz z czosnkiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej bulion z kurczaka na patelnię, dodaj śmietanę rozcieńczoną mlekiem, musztardę i tymianek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej skrobię rozcieńczoną bulionem na patelnię i wymieszaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zagotuj SOS, włóż kurczaka z powrotem na patelnię i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje i kurczak się rozgrzeje.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na koniec usuń gałązki tymianku. Dopraw kurczaka solą i pieprzem i wymieszaj.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Natychmiast podawaj filety z kurczaka z grzybami w sosie śmietanowym do stołu. Smacznego!

możesz zastąpić śmietanę śmietaną o zawartości tłuszczu 20%.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal / 100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy