skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka z grzybami w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć zwykłych białych lub królewskich pieczarek z brązowawym kapeluszem. Możesz użyć dowolnego fileta z kurczaka, filetu z uda, filetu z piersi, filetu z podudzia. W razie potrzeby możesz dodać 1-2 szalotki, które należy pokroić w drobną kostkę.
Krok 2:
Pokrój piersi z kurczaka po przekątnej. Jeśli piersi są małe, po prostu pokrój je na pół, jeśli są duże, to na 3 części.
Krok 3:
Dociśnij każdą część płaską stroną noża lub rękami.
Krok 4:
Umyj grzyby i pokrój w duże plasterki.
Krok 5:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 6:
W misce wymieszaj mąkę, suchy czosnek, sól, pieprz.
Krok 7:
Panieruj kurczaka w mące ze wszystkich stron i strząśnij nadmiar mąki, aby nie przypaliła się na patelni.
Krok 8:
Teraz przygotuj niezbędne składniki sosu. Zamiast bulionu z kurczaka możesz wziąć warzywo lub zastąpić go zwykłą wodą. Weź grubszą śmietanę, od 20% tłuszczu i więcej, a jeszcze lepiej domowej roboty.
Krok 9:
Aby śmietana nie zsiadła podczas duszenia i nie poszła na płatki, rozcieńczyć ją zimnym mlekiem i dokładnie wymieszać.
Krok 10:
Oddzielnie rozcieńczyć skrobię w 3-4 łyżkach. l bulion z kurczaka.
Krok 11:
Na dużej głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej 25 g masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek.
Krok 12:
Ułóż kurczaka i smaż przez około 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Smażyłam kurczaka w 2 seriach. Wyjmij gotowego kurczaka z patelni.
Krok 13:
Na patelni rozpuść pozostałe masło. Dodaj grzyby i smaż, aż będą Ciemnobrązowe. W takim przypadku nie mieszaj grzybów. I po prostu odwróć na drugą stronę i smaż, aż się zrumieni.
Krok 14:
Dodaj czosnek do grzybów i smaż przez około 30 sekund. Jeśli zamierzasz ugotować danie z cebulą, musisz dodać je na tym etapie wraz z czosnkiem.
Krok 15:
Wlej bulion z kurczaka na patelnię, dodaj śmietanę rozcieńczoną mlekiem, musztardę i tymianek.
Krok 16:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 17:
Wlej skrobię rozcieńczoną bulionem na patelnię i wymieszaj.
Krok 18:
Zagotuj SOS, włóż kurczaka z powrotem na patelnię i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje i kurczak się rozgrzeje.
Krok 19:
Na koniec usuń gałązki tymianku. Dopraw kurczaka solą i pieprzem i wymieszaj.
Krok 20:
Natychmiast podawaj filety z kurczaka z grzybami w sosie śmietanowym do stołu. Smacznego!
możesz zastąpić śmietanę śmietaną o zawartości tłuszczu 20%.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal / 100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g