skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne rzeczy przed rozpoczęciem gotowania. Do duszenia można użyć dowolnych części kurczaka. Będę gotować udka z kurczaka. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Pokrój udka z kurczaka na dwie części. Nie polecam krojenia na małe kawałki, ponieważ podczas duszenia mięso zacznie pozbywać się kości i nie będzie wyglądać zbyt apetycznie.
Krok 3:
Do gotowania wygodnie jest użyć nieprzywierającej patelni lub patelni z grubym dnem. W takich naczyniach nic się nie pali i nie przykleja się do dna. Postaw patelnię na ogniu i wlej do niej trochę oleju roślinnego. Podgrzej, aż będzie gorący. Następnie włóż kurczaka do gorącego garnka i smaż na dużym ogniu przez 5-7 minut, aby wszystkie kawałki lekko się zrumieniły ze wszystkich stron.
Krok 4:
Podczas smażenia kurczaka przygotuj warzywa. Pokrój cebulę (możesz na pół pierścienia lub trochę mniej), zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Dodaj posiekane warzywa do garnka do kurczaka. Smaż wszystko razem przez 3-4 minuty. Następnie dodaj gorącą wodę do garnka. Dlaczego właśnie gorąca? Po dodaniu gorącej wody w gotowanym naczyniu nie ma gwałtownego spadku temperatury i nadal się gotuje, bez przerwy.
Krok 6:
Posolić kurczaka do smaku, dodać posiekany czosnek i trochę przypraw. Możesz użyć mielonego czarnego pieprzu, papryki, suszonej bazylii. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj kurczaka na wolnym ogniu przez 30 minut. W tym momencie do kurczaka można dodać ziemniaki, grzyby, pomidory lub cukinię. W takim przypadku kurczak zostanie natychmiast ugotowany z przystawką.
Krok 7:
Ułóż gotowego kurczaka w przygotowanych talerzach i podawaj na gorąco. Możesz uzupełnić danie sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!
duszenie może nadać potrawie nowy smak. Aby to zrobić, możesz dodać śmietanę, śmietanę lub koncentrat pomidorowy.
aby zaoszczędzić czas, możesz również gotować kurczaka w powolnej kuchence.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g