skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kaszę gryczaną z kapustą na patelni? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Najsmaczniejsza jest taka kasza gryczana z młodą soczystą kapustą. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem lub świeżymi drobno posiekanymi pomidorami bez skórki.
Krok 2:
Posortuj kaszę gryczaną i dokładnie spłucz do czystej wody. Następnie wrzuć płatki do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3:
Obierz kapustę z górnych liści i posiekaj. Możesz pokroić bardzo drobno lub trochę więcej - jak chcesz.
Krok 4:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Jeśli ty lub twoje gospodarstwo domowe nie lubicie kawałków cebuli w gotowym naczyniu, możecie dodać całą cebulę z kaszą gryczaną (krok 9). Ugotuje się podczas duszenia, odda wszystkie swoje soki, a następnie można ją wyrzucić.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż cebulę i spasseruj na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta.
Krok 7:
Dodaj marchewki na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
Krok 8:
Dodaj kapustę, sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Kapusta powinna stać się prawie miękka. W zależności od soczystości i świeżości kapusty duszenie może zająć mniej lub więcej czasu.
Krok 9:
Gdy kapusta będzie prawie gotowa, dodaj umytą kaszę gryczaną.
Krok 10:
Napełnij wszystko wodą, aby woda całkowicie zakryła zawartość patelni.
Krok 11:
Doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10-12 minut.
Krok 12:
Dodaj koncentrat pomidorowy. Gryka w tym momencie lekko puchnie i wchłonie część wilgoci, ale nie całą. Jeśli na patelni nie ma płynu z duszenia, wlej około 50 ml wody.
Krok 13:
Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj kaszę gryczaną z kapustą przez kolejne 5-7 minut lub nieco dłużej pod przykryciem, aż będzie miękka. Cały nadmiar wilgoci powinien całkowicie zagotować się lub wchłonąć warzywa i zboża. Smacznego!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
kaszę gryczaną można zastąpić dowolnym innym zbożem. Czas gotowania w tym przypadku może się zmienić w jednym lub drugim kierunku. Nie zapominaj, że niektóre zboża (na przykład jęczmień perłowy) wymagają wstępnego namaczania.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g