ziemniaki z gulaszem w garnku duszone

budżet, z prostych składników, dla całej rodziny! Duszone ziemniaki z gulaszem w garnku to kompletny rodzinny posiłek na lunch lub kolację, który można przygotować dość szybko. Dodając do niego różne składniki i przyprawy, możesz uzyskać nowe smaki, więc - eksperymentuj!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 46 % 12 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić ziemniaki z gulaszem w rondlu? Bardzo proste, nawet początkująca gospodyni sobie z tym poradzi. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mam gulasz wołowy, ale możesz też wziąć wieprzowinę. Bardzo ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości gulasz, który ma więcej mięsa i mniej tłuszczu. Zależy to bezpośrednio od odmiany. Zwykle biorę odmianę Extra. Zawsze jest w niej dużo mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij gulasz ze słoika i podziel na małe kawałki. Możesz całkowicie usunąć tłuszcz, zwłaszcza jeśli masz gulasz wieprzowy, aby danie nie było zbyt tłuste. Ponieważ mam gulasz wołowy, zostawiłem trochę tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie jej w ogóle nie dodawać lub dodać całą cebulę podczas duszenia pod przykryciem, aby cebula dała potrawie wszystkie soki i na koniec można ją wyrzucić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Ułóż cebulę i smaż przez 3 minuty na dużym ogniu, aż będzie przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj marchewki i smaż, mieszając, przez 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż gulasz na warzywach i wymieszaj. Dusić wszystko na małym ogniu przez około 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ziemniaki do garnka. Dodaj chmiel-suneli, sól i pieprz, dodaj liść laurowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wrzącą wodę. Wszystko dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dusić pod przykryciem przez 25-30 minut, aż ziemniaki będą gotowe, od czasu do czasu mieszając.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż ziemniaki z gulaszem na talerzach i posyp ziołami. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy