skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz wołowy z ziemniakami? Przygotuj wskazane produkty. Mięso wołowe lepiej jest przyjmować świeże, wcześniej nie mrożone. Jeśli nie jest to możliwe, mięso należy najpierw rozmrozić w sposób naturalny. Ziemniaki wybieraj odmiany nieskrobiowe, aby podczas gotowania zachowały swój kształt. Olej roślinny do smażenia mięsa. Przyprawy można wybrać według własnych upodobań. Przygotuj patelnię z grubym dnem.
Krok 2:
Aby przygotować to danie, wybierz młodą wołowinę, bez ścięgien, możesz nawet zastąpić cielęcinę. Jeśli mięso nie jest Młode, może być konieczne wydłużenie czasu gotowania w kroku 3. Opłucz wybrane mięso pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój mięso w dużą kostkę. Wlej olej roślinny do rondla i podgrzej. W jednej warstwie ułożyć pokrojoną wołowinę i równomiernie usmażyć z każdej strony.
Krok 3:
Dodaj posiekaną cebulę do mięsa i smaż razem przez kilka minut, a następnie wlej gorącą wodę, aby lekko przykryła całe mięso. Zmniejsz ciepło, przykryj garnek pokrywką i gotuj mięso na wolnym ogniu, aż będzie ugotowane. W zależności od wybranego mięsa może to zająć od 30 minut do 2 godzin. Aby podczas duszenia nie było dużo kamienia, surowe mięso przed smażeniem można zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie opłukać mięso i usmażyć zgodnie z zaleceniami w krok
Krok 4:
Umyj i obierz ziemniaki, pokrój w dużą kostkę. Obierz i posiekaj czosnek. Gdy wołowina będzie miękka, dodaj do niej posiekane ziemniaki, posiekany czosnek, masło, sól i czarny pieprz do smaku (możesz dodać swoje ulubione przyprawy), liść laurowy. Wszystko wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (15-20 minut). Nie przeszkadzaj już, aby nie złamać ziemniaków.W razie potrzeby możesz dodać wodę.
Krok 5:
Duszone ziemniaki z wołowiną podawaj na gorąco - to samodzielne danie. Podczas serwowania ziemniaki można posypać posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Do ziemniaków z wołowiną można również zaoferować sałatkę ze świeżych warzyw, domowe pikle.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g