gulasz wołowy z ziemniakami

pyszny pełny obiad z ziemniakami i wołowiną. To bardzo proste przygotowanie obiadu dla całej rodziny. Może z czasem gotuje się trochę dłużej niż gdyby był to kurczak, ale smakuje o wiele smaczniej. Danie jest odpowiednie dla całej rodziny.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 38 % 11 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wołowy z ziemniakami? Przygotuj wskazane produkty. Mięso wołowe lepiej jest przyjmować świeże, wcześniej nie mrożone. Jeśli nie jest to możliwe, mięso należy najpierw rozmrozić w sposób naturalny. Ziemniaki wybieraj odmiany nieskrobiowe, aby podczas gotowania zachowały swój kształt. Olej roślinny do smażenia mięsa. Przyprawy można wybrać według własnych upodobań. Przygotuj patelnię z grubym dnem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować to danie, wybierz młodą wołowinę, bez ścięgien, możesz nawet zastąpić cielęcinę. Jeśli mięso nie jest Młode, może być konieczne wydłużenie czasu gotowania w kroku 3. Opłucz wybrane mięso pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój mięso w dużą kostkę. Wlej olej roślinny do rondla i podgrzej. W jednej warstwie ułożyć pokrojoną wołowinę i równomiernie usmażyć z każdej strony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj posiekaną cebulę do mięsa i smaż razem przez kilka minut, a następnie wlej gorącą wodę, aby lekko przykryła całe mięso. Zmniejsz ciepło, przykryj garnek pokrywką i gotuj mięso na wolnym ogniu, aż będzie ugotowane. W zależności od wybranego mięsa może to zająć od 30 minut do 2 godzin. Aby podczas duszenia nie było dużo kamienia, surowe mięso przed smażeniem można zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie opłukać mięso i usmażyć zgodnie z zaleceniami w krok

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i obierz ziemniaki, pokrój w dużą kostkę. Obierz i posiekaj czosnek. Gdy wołowina będzie miękka, dodaj do niej posiekane ziemniaki, posiekany czosnek, masło, sól i czarny pieprz do smaku (możesz dodać swoje ulubione przyprawy), liść laurowy. Wszystko wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (15-20 minut). Nie przeszkadzaj już, aby nie złamać ziemniaków.W razie potrzeby możesz dodać wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Duszone ziemniaki z wołowiną podawaj na gorąco - to samodzielne danie. Podczas serwowania ziemniaki można posypać posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Do ziemniaków z wołowiną można również zaoferować sałatkę ze świeżych warzyw, domowe pikle.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy